“Wat eten we vanavond?”
Het is een herkenbare en veelgestelde vraag: “Wat eten we vanavond?” We willen wel overwegend gezond eten, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Waar moeten we op letten als we boodschappen doen? Wat zijn de trucjes van supermarkten? Eten we niet te veel bewerkt voedsel?
Slimme supermarktindeling
De winkelindeling is het best onderzochte aspect van de supermarkt. De wilskracht van klanten moet zoveel mogelijk op de proef worden gesteld en ze moeten zo lang mogelijk in de winkel blijven. Meestal is het eerste wat je ziet als je een supermarkt binnenloopt de groente- en fruitafdeling. Dat is niet altijd even praktisch, omdat je zwaardere producten daarna op deze kwetsbare producten in je winkelwagen moet leggen. Maar hier is wel degelijk goed over nagedacht: groente en fruit zien er kleurrijk, vers en gezond uit. Omdat je eerst veel gezonde producten in je winkelwagen hebt gestopt, geef je jezelf onbewust ‘toestemming’ om ook wat minder gezonde (winstgevende) producten mee te nemen.
Andere onbewerkte (gezondere) producten staan vaak aan de buitenrand van de winkel. Daarentegen staan bewerkte (ongezondere) producten juist centraal, het liefst in heel lange (en brede) gangpaden. En dat centrale deel ligt natuurlijk altijd op je route! De winkel is dus ingericht om je te verleiden tot het kopen van die grote zak chips en die pakken koekjes. En als je dan bijna de winkel verlaat, komt er nog één verleidingsmoment bij de kassa. Hier ligt allerlei snoepgoed, en dat is een strategische plek omdat jij (en je wellicht ietwat ongeduldige kinderen) daar staan te wachten. Maar liefst 5% van de totale supermarktomzet wordt dankzij dit kleine schap bij de kassa verdiend!
Hoe kun je die verleidingen weerstaan? Neem een boodschappenlijstje mee, houd je hieraan en ga recht op je doel(en) af.
Effecten van bewerkt voedsel
Zwaar bewerkt voedsel zorgt ervoor dat je meer gaat eten, meldde de NOS. Bij een wetenschappelijk onderzoek door het Nationaal Diabetes Instituut in de Verenigde Staten bleek dat proefpersonen met een dieet bestaande uit ‘ultra-processed food’ gemiddeld 500 kilocalorieën per dag meer aten dan de proefpersonen die slechts onbewerkt voedsel aten.
Een product wordt ultrabewerkt voedsel genoemd als de oorspronkelijke ingrediënten niet meer herkenbaar zijn, zoals bij frisdranken, voorverpakte snacks, vissticks en diepvriesmaaltijden. We vinden dit lekkerder en het is vaak langer houdbaar. Maar uit het onderzoek bleek ook dat je van zulke producten meer van nodig hebt om een verzadigd gevoel te krijgen, waardoor je dus meer (te veel) gaat eten. Gelukkig realiseren steeds meer mensen zich dat onbewerkt eten gezonder is en passen ze hun leefstijl hierop aan.
Heb je vaak behoefte aan suiker? Drink dan dagelijks RIES Herbal Vital oolongthee met ginseng. Deze energieke thee stimuleert de doorbloeding van je spieren en verbetert de opname van zuurstof. Siberische ginseng heeft de eigenschap dat het zich aanpast aan de behoefte van je lichaam; het verhoogt je fysieke en mentale prestaties en je energieniveau. Daar is geen suiker voor nodig dus!
Meer groenten eten
In plaats van voldoende groenten, kopen we vooral veel vette en zoete producten. Als je deze producten eet krijgen je hersenen namelijk een signaaltje dat het lekker is. De volgende keer dat je dat product dan ziet, herinner je dat prettige gevoel en is het (nog) moeilijker om het product niet in je winkelwagen te stoppen. In groenten zitten maar weinig suikers, dus bij een hap broccoli krijgt het brein geen ‘dit-is-lekker-signaal’. Eetpsycholoog Remco Havermans van de Universiteit Maastricht: “Mensen laten zich bij het kiezen van hun eten voornamelijk sturen door genot. Ze denken niet: wat is goed voor me? Mensen hebben bovendien over het algemeen juist een voorkeur voor knapperig en krokant eten. En dat is groente niet.”
In Nederland eten we dan ook niet genoeg groenten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzocht in 2016 dat de gemiddelde Nederlander dagelijks slechts 127 gram groenten eet. Dat is maar de helft van de door het Voedingscentrum aanbevolen hoeveelheid. We zouden dus twee keer zoveel groente moeten eten om gezond te blijven! Ons lichaam heeft voldoende groente nodig omdat ze rijk zijn aan voedingsstoffen. Rode paprika’s bevatten veel vitamine C en groene groenten zoals broccoli zitten vol ijzer. In groenten zitten ook veel vezels die je een vol gevoel geven en helpen bij je spijsvertering. Mensen die veel groente eten hebben bovendien een kleiner risico op hart- en vaatziekten, darmkanker, longkanker en diabetes type 2.
Gezonde leefstijl en diabetes
In een eerder blog over cholesterol bleek al dat het aanpassen van je leefstijl een positieve impact kan hebben. Ook patiënten met diabetes type 2 kunnen met minder medicijnen af (of zelfs medicatievrij raken) door hun leefstijl aan te passen, stelt een opiniestuk in NRC. Het gaat om veranderingen in voeding, bewegen, slaap en ontspanning. Dit kan niet alleen de overheid veel kosten schelen, voor de diabetespatiënten verhoogt het ook zeker de kwaliteit van leven. Ondanks dit medische succes en de recente opname van leefstijlinterventies in het basispakket van de zorgverzekering, bereiken particuliere initiatieven helaas nog maar een kleine populatie.
Het heeft dus absoluut effect om je leefstijl aan te passen (op doktersadvies). RIES Herbal Tea met het Slim-kruidenextract stimuleert vetverbranding door het kruid gentiana. Dit kruidenextract helpt je lichaam vet te verbranden doordat het de functie van de lever verbetert. Een gezonde drank voor iedereen!