Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over RIES Herbal Tea?

Hieronder vind je een overzicht van onze veelgestelde vragen. Klik op een vraag om het antwoord uit te klappen.

Heb je een vraag die er (nog) niet tussen staat? Neem dan gerust contact met ons op.

Hoe wordt oolongthee gemaakt?

Oolongthee heeft de eigenschappen van groene thee en het vitaliserende effect van zwarte thee, maar is niet groen én niet zwart.

Geplukte thee is altijd groen. Om zwarte thee te maken, worden groene theeblaadjes gefermenteerd. Oolongthee wordt precies op het juiste moment uit het fermentatieproces gehaald waardoor het de goede eigenschappen van groene thee (zoals het afvoeren van toxines) en het vitaliserende van zwarte thee bevat.

Wat is het verschil tussen oolongthee en groene / zwarte thee?

Energetisch koude dranken en gerechten koelen je af. Daar maken ze in tropische gebieden handig gebruik van. Energetisch warme dranken en gerechten verwarmen, waar mensen in koudere gebieden weer meer baat bij hebben. Groene thee is energetisch koud en heeft de eigenschap dat het je wat moe maakt, terwijl zwarte thee energetisch verwarmt. Oolongthee geeft je juist energie en heeft als bijkomend voordeel dat, vergeleken met zwarte thee, er nagenoeg geen theïne in zit.

In landen met een gematigd zeeklimaat, zoals in Nederland, kan je groene thee beter in de zomer drinken en zwarte thee in de winter. Onze oolongthee is halfgefermenteerd – de thee ondergaat dezelfde nabewerking als zwarte thee – en zit dus tussen groene en zwarte thee in. Energetisch gezien kan je RIES Herbal Tea daarom het hele jaar goed drinken; het heeft elk seizoen een positieve invloed op je vitaliteit.

Wat is het verschil met thee in zakjes uit de supermarkt?

RIES oolongthee is een losse thee die je in een thee-ei of papieren filterzakje kan doen. De thee is biologisch en gegarandeerd van de tweede of derde pluk van theebladeren. Thee wordt meestal in vier tranches geplukt. De eerste blaadjes bevatten de meeste energie. Die thee is van topkwaliteit en daarom ook prijzig (ongeveer €80 per 100 gram). De tweede en derde pluk van RIES zijn gelukkig ook nog steeds van zeer goede kwaliteit.

Omdat wij deze productie in eigen beheer hebben, kunnen we de prijs laag houden. De meeste thee in zakjes uit de supermarkt wordt gemaakt van het afvalblad na de vierde pluk. Dat is thee van de minste kwaliteit waar bovendien nauwelijks nog energie in zit. De smaak van die thee is minder aangenaam en daarom wordt er door fabrikanten vaak een (chemisch) smaakje aan toegevoegd.

Lees meer over het verschil in ons blog: RIES oolongthee versus supermarkt thee.

Waar komt oolongthee van RIES vandaan?

De thee komt van onze eigen plantage in Zuid-China, om precies te zijn uit de vruchtbare regio Guangxi.

Heb ik echt maar 3 druppels kruidenextract nodig per kop thee?

Onze vloeibare kruidenextracten (ook wel Hydrofiel Concentraat genoemd) bevatten weliswaar alcoholoplosbare stoffen, maar géén alcohol. Dat is bijzonder voor een vloeibaar extract; met een kleine dosering kan je hierdoor grootse resultaten bereiken. Dat maakt onze supplementen niet alleen heel effectief, maar ook aangenaam in gebruik. Dat is belangrijk voor kinderen en voor volwassenen die geen alcohol mogen of kunnen verdragen.

Mag ik RIES thee drinken tijdens mijn zwangerschap?

Absoluut; je kunt rustig de producten van RIES consumeren als je in verwachting bent. Grote hoeveelheden theïne/cafeïne kunnen echter wel van invloed zijn op de vruchtbaarheid. Wij raden daarom bij een zwangerschap of zwangerschapswens aan maximaal tien kopjes RIES Herbal Tea per dag te drinken vanwege de natuurlijke theïne in thee. Van oolongthee met een kruidenextract (3 druppels toevoegen per kopje) adviseren we om niet meer dan twee koppen per dag te drinken.

Hoeveel koppen oolong thee mag ik per dag drinken?

Bovendien is het verstandig om laat op de avond niet teveel thee meer te drinken. Uit ervaring raden wij drie koppen oolongthee per dag aan voor de beste werking voor je gezondheid. Het is echter geen probleem als je graag meer oolong thee drinkt op een dag.

Bij oolongthee met een kruidenextract (3 druppels toevoegen per kopje) adviseren we om niet meer dan vier koppen per dag te drinken. Voor kinderen (< 12 jaar) en zwangere vrouwen ligt dat maximum bij twee koppen.

Kan ik de thee en kruidenextracten gebruiken wanneer ik medicijnen neem?

Kan ik de thee en kruidenextracten gebruiken wanneer ik medicijnen neem?

Wat is theïne?

Een belangrijk hoofdbestanddeel van thee is cafeïne, wat bij thee meestal theïne genoemd wordt. Deze cafeïne/theïne heeft een licht stimulerende werking en bevordert de spijsvertering. Van witte en groene thee tot zwarte thee: alle theeën bevatten cafeïne. De verschillende theesoorten bevatten elk eigen (van elkaar verschillende) hoeveelheden cafeïne.

Theïne is een stof die vrijkomt bij het trekken van theebladeren in (heet) water. De werking ervan is vergelijkbaar met die van cafeïne, al wordt theïne minder snel opgenomen in de bloedbaan dan cafeïne. Theïne is niet slecht voor je; het is net als cafeïne een natuurlijke stof. Niet elk mens voelt zich echter goed bij deze opwekkende stoffen.

Theïne komt in de eerste 30 seconden van het trekken vrij. Wanneer je je theewater dus weggooit en vervolgens met diezelfde thee een nieuwe kop thee maakt, dan zit daar weinig tot geen theïne in. In China wordt dat ook wel "het wassen van de thee" genoemd.

 

Lees ook ons blog: Koffie of thee, wat is een beter idee?

Wat is het effect van theïne op het menselijk lichaam?

Je lichaam neemt theïne na ongeveer een half uur op. Dat is langzamer dan bij andere dranken waar deze stof in zit. In combinatie met teanine en aminozuur, zorgt theïne voor een stabielere opwekkende werking dan bijvoorbeeld cafeïne in cola of koffie. Aminozuur bevordert de concentratie en zit alleen in thee. Bij een hoge dosis geeft het bovendien een ontspannen gevoel. Ongeveer negen uur na consumptie is theïne/cafeïne uit je lichaam verdwenen; het wordt afgebroken door de lever en uitgescheiden via de urine.

Hoeveel theïne zit er in RIES thee?

Theebladeren bestaan tijdens de pluk voor 75% - 80% uit water. Tijdens het ‘verflensen’, het eerste stadium van het bewerkingsproces, wordt dit vochtgehalte teruggebracht tot 60% - 70%. Om de theebladeren verder te verwerken tot oolong en zwarte thee, moeten de bladeren fermenteren. Oolongthee is slechts halfgefermenteerd. In oolongthee zit dus minder theïne dan in zwarte thee, maar meer dan in groene thee.

Een kopje groene thee bevat ongeveer 30 - 40 mg theïne, oolongthee ongeveer 40 - 50 mg theïne en zwarte thee 60 - 80 mg cafeïne. Ondanks dezelfde benaming van cafeïne bij koffie en thee, gedraagt de stof zich volledig anders. Cafeïne in koffie wordt snel door het lichaam opgenomen en komt onmiddellijk in de bloedsomloop, waar het de cardiovasculaire activiteit stimuleert. Door de polyfenolische verbindingen met cafeïne in thee wordt het absorptieproces waarschijnlijk vertraagd. Hierdoor is het effect langzamer en houdt het langer aan dan bij koffie. Bij koffie is het effect dus heviger en van kortere duur.

Lees voor meer achtergrondinformatie ons blog: Koffie of thee, wat is een beter idee?

Hoe kan ik mijn webshopbestelling afrekenen?

Je bestelling rond je af via iDEAL: een online betaalmiddel waarmee consumenten kunnen betalen via hun eigen bank. iDEAL is een Nederlandse standaard voor het verrichten van internetbetalingen. Wil je achteraf betalen? Neem dan contact met ons op.

Moet ik verzendkosten betalen?

Wij verzenden alle bestellingen binnen Nederland via PostNL. De waarde van jouw bestelling bepaalt de verzendkosten die RIES doorberekent voor de verzending:

  • € 6,50 verzendkosten voor een bestelling die per pakketpost wordt verzonden.
  • € 3,90 verzendkosten voor een bestelling die door de brievenbus past (zoals onze navulverpakking).
  • Gratis verzending van alle webshopbestellingen vanaf € 50.

Hoe ontvang ik de factuur van mijn bestelling?

Na het plaatsen van een online bestelling ontvang je direct een bevestiging met alle details van je bestelling. Wanneer je bestelling wordt verzonden, ontvang je van ons ook de factuur per mail. Bestellingen die in het weekend worden geplaatst (vrijdag na 12:00 uur), worden pas op maandag verzonden.

Let op: Het kan dat onze berichten/facturen tussen je ongewenste e-mails terecht komen. Houd dit goed in de gaten of voeg info@riesherbaltea.nl toe als veilige afzender aan je adressenlijst.

Wanneer wordt mijn bestelling geleverd?

Alle bestellingen die op werkdagen vóór 12:00 uur worden geplaatst, verzenden wij dezelfde dag nog. Bestel je na 12:00 uur? Dan wordt je bestelling de eerstvolgende werkdag verzonden. Afhankelijk van PostNL, wordt je bestelling (normaal gesproken) binnen 2 werkdagen geleverd.