Categorieën

Thee trends in 2024

Thee trends in 2024

7 theerituelen uit verschillende culturen

7 theerituelen uit verschillende culturen

6 tips om je goede voornemens vol te houden

6 tips om je goede voornemens vol te houden

Wat is Traditionele Chinese Geneeskunde?

Wat is Traditionele Chinese Geneeskunde?

De relatie tussen organen en voedsel

De relatie tussen organen en voedsel

Hoe eet je in overeenstemming met de natuur?

Hoe eet je in overeenstemming met de natuur?

Doordat de aarde schuin staat is de hoeveelheid zonlicht die op de aarde valt gedurende een jaar op elke plek anders. Dit is waarom we seizoenen hebben. We hebben allemaal wel een beeld van het eten dat bij een bepaald seizoen hoort. Van oudsher komen er namelijk elk seizoen andere producten van het land die automatisch goed voor ons zijn. Bij de winter denk je aan soepen en stamppot, bij de zomer aan salades en fruit zoals aardbeien, niet andersom. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde hoort er bij elk seizoen ander eten. Ook zien zij de wereld als een holistische eenheid waar alle levende wezens samenleven met hun omgeving. Het cyclische effect van de seizoenen − het ritme van de natuur − is dan ook van groot belang voor de groei, ontwikkeling en het welzijn van mensen. 

Hoe eet je in overeenstemming met de natuur?


Ritme van de natuur


Chinezen houden rekening met het ritme van de natuur en de bijhorende molecuulbeweging die terug te zien is in de seizoenen: expansie in de lente, stijgen in de zomer, contractie in de herfst en een dalende molecuulbeweging in de winter. De kruidenextracten van RIES Herbal Tea zijn op waterbasis ontwikkeld (Hydrofiel Concentraat). Ieder HC vertegenwoordigd ook een molecuulbeweging, waarover je meer kunt lezen in dit blog.

Dit betekent dat je RIES Herbal Tea in ieder seizoen, op ieder moment kunt drinken. 

  • Bamboe geeft contractie (beweging van buiten naar binnen) en werkt verkoelend, wat extra prettig is in de lente. Het voert afvalstoffen af en heft stagnaties op in het bindweefsel, waardoor je kunt werken aan een gezonde, elastische en zuivere huid.
  • Gentiana heeft een dalende beweging en de werking is koud, waardoor het een goed idee is om dit extract in de zomer toe te voegen aan je oolongthee. Het werkt vochtafdrijvend, stimuleert en harmoniseert de spijsvertering en verwijdert blokkades uit je ledematen.
  • Ginseng zorgt voor expansie (beweging van binnen naar buiten), waardoor de temperatuur verwarmend werkt. Het helpt om je fit en vitaal te voelen. Qua seizoen moet je dan denken aan de herfst.
  • Gember zorgt heeft een stijgende beweging en de temperatuur is heet, wat fijn is in de winter.


In harmonie met onze omgeving


We zijn het erover eens dat het slecht voor je is om (veel) ongezond eten te eten. Hierdoor vergroot je namelijk het risico op allerlei aandoeningen, van hart- en vaatziektes tot diabetes en zelfs kanker. En tegenwoordig kun je sommige producten het hele jaar door krijgen. Natuurlijk gezien is thuis-gegroeid en onbewerkt voedsel het meest gezond en voedend. Het is lastig om te zeggen of voeding daadwerkelijk een geneeskrachtig effect heeft, maar er zijn wel degelijk voedingsmiddelen die je helpen sneller te herstellen en die je gezondheid verbeteren.

Om gezond te blijven kun je verschillende soorten producten eten die goed voor je zijn in dat betreffende seizoen. Het is belangrijk dat er harmonie is tussen voedsel en het weer, want voedsel dat in verschillende seizoenen gegeten wordt heeft verschillende invloeden op jouw lichaam. Omdat de Chinezen geloven dat we zijn wat we eten, komen de meeste voedingsrichtlijnen van de natuur. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde zit het zo: als we seizoensvoedsel eten dat op dat moment past bij de natuur, dan blijven we in harmonie met onze omgeving. Hierdoor kunnen we ons beter aanpassen aan een nieuw seizoen en blijven we gezond. 

Hoe eet je in overeenstemming met de natuur?


Advies voor elk seizoen

 

Drink RIES Herbal Tea het hele jaar door met de juiste toevoegingen door de seizoenen heen: gentiana in de herfst, gember in de winter, bamboe in de lente en gentiana in de zomer.

Lente


De lente is het seizoen van nieuwe groei en geboortes. Als je je niet aanpast aan de veranderingen van het klimaat in de lente, kun je vatbaar zijn voor seizoensgebonden ziektes zoals griep, longontsteking of een terugval op chronische ziektes. Het advies is om minder eten met een zure smaak te eten. Eet in plaats daarvan voedsel met een zoete en scherpe smaak. Voorbeelden van producten in de lente zijn: uien, prei, kai choi (mosterdkool), Chinese yam, tarwe, dadels, koriander, paddestoelen, spinazie, bamboescheuten, verse bladgroenten en taugé. Eet niet te veel ongekookt, bevroren of gefrituurd voedsel, omdat deze niet zo goed zijn voor je milt en maag.

 

Zomer


Planten groeien sneller in de zomer, je hebt meer energie en je vitaliteit wordt relatief meer opgewekt dan in andere seizoenen. Je hart werkt harder, wat ervoor kan zorgen dat het functioneren van je longen beperkt wordt. Het advies is om meer eten met een scherpe smaak te eten en minder voedsel met een bittere smaak. Dit zorgt ervoor dat je longen verbeteren en je jouw normale zweetmechanisme behoudt. Om je lichaam koel en gebalanceerd te houden kun je sopropo, wintermeloen, aardbeien, tomaten, mungbonen, komkommer, lotuswortel, lotuszaden, job’s tears (yiyi ren), taugé, eend en vis eten. Als je veel groenten en fruit eet wordt je eetlust gestimuleerd en worden er voldoende vloeistoffen aangemaakt. Het is ook goed om warm voedsel te eten, omdat dat ervoor zorgt dat je spijsverteringsstelsel beter werkt. Niet niet te veel vet en bevroren voedsel, want dat kan leiden tot een slechte eetlust, diarree en buikpijn.

 

Herfst


De Traditionele Chinese Geneeskunde gelooft dat de herfst samenhangt met je ademhalingsstelsel. Dit stelsel domineert de huid, ademhaling, de stofwisseling, bloedsomloop, het afweersysteem en emoties. De energieke zomer is voorbij, dus je moet je voorbereiden op de winter. Voedsel is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je lichamen zich aanpast aan de veranderingen van seizoenen. Het droge weer zorgt vaak voor een kriebel in je keel, droge neus, droge lippen en een ruwe huid. Om de productie van lichaamssappen te stimuleren kun je deze producten eten: leliebol, witte schimmel (fungus), noten of zaden, peer, lotuswortel, pompoen, honing, soja melk en zuivel (geit). Je hebt extra vloeistoffen nodig in de herfst, dus het advies is om scherpe smaken zoals ui, gember en pepers minder te eten omdat je hierdoor kunt gaan zweten. Om verlies van lichaamssappen te voorkomen kun je zuur voedsel eten, zoals ananas, appel, grapefruit en citroen.

 

Winter


In de winter gaan organismen zich langzamer bewegen om energie te besparen en sommige dieren houden zelfs een winterslaap. Ook wij mensen sparen onze energie en bouwen kracht op voor de lente. Eet in de winter producten met goede vetten en proteïnen, denk aan schapenvlees, rundvlees, gans, eend, eieren, konijnenvlees, Chinese yam, sesam, kleefrijst, dadels, longan, zwarte schimmel, bamboescheut, paddestoelen, prei en noten. 

Volgens de Vijf Elementen theorie komt winter overeen met het niersysteem. Als je nieren te hard werken hindert dat je hart, wat weer kan zorgen voor kloppingen, pijn op de borst, koude ledematen en vermoeidheid. Als je een gezond hart wilt bevorderen en je nieren wat wilt ontlasten kun je meer producten eten met een bittere smaak en minder zout. Denk aan abrikozen, asperges, selderij, koffie, thee, grapefruit, hop, koolrabi, sla, radijsbladeren, boerenkool, azijn en wijn. Let erop dat je niet te veel calorieën eet. Hierdoor hoopt zich namelijk te veel hitte op in je longen en maag, waardoor je last kunt krijgen van bronchitis, een pijnlijke keel, maagzweren en huidproblemen. Eet daarom ook koude gerechten en drink water in de winter. 

1 reactie

  1. Anna Mathiesen op 7 januari 2020 om 05:41

    Voedsel en natuur waren voor mij altijd vanzelfsprekend. Maar toen ik ging studeren en naar de stad verhuisde, begon me wat op te vallen als het over voedsel ging. Eigenlijk bijna iedereen, op het platteland of in de stad, heeft een heel duidelijke eigen mening over eten en de productie ervan. Eten is emotie, dat is duidelijk. Eten moet lekker, betrouwbaar en van goede kwaliteit zijn. Eten moet kloppen. Voor consumenten, maar ook voor boeren. Eigenlijk is er heel erg veel overeenstemming tussen wat een boer wil produceren en waar een consument op zoek naar is. Hoe kan het toch dat die twee elkaar zo van elkaar vervreemd zijn geraakt?

Laat een reactie achter






De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Posted in