De kleuren van de lotusbloem en hun betekenis
Naast dat de lotusbloem een mooie bloem is om te zien, schuilen er ook nog eens verschillende (symbolische) betekenissen achter. In dit blog legden we uit waar de lotusbloem symbool voor staat. In dit blog gaan we dieper in op de verschillende kleuren van de lotusbloem. Volgens het Boeddhisme heeft elke kleur zijn eigen betekenis.
Roze
Als je aan de lotusbloem denkt, dan zie je waarschijnlijk een roze bloem voor je. De roze variant komt ook het meest voor. Het staat voor de ziel en de menselijke groei naar bewustzijn. De wortels in de modder staan symbool voor het onbewust zijn. De steel staat symbool voor het levenspad en deze leidt naar de bloem, het bewustzijn.
Rood
De betekenis van de rode lotus lijkt veel op die van een rode roos. Het staat voor het hart met al haar emotionele associaties. Met name positieve emoties zoals liefde, trouw en vriendschap worden veel met de rode lotus geassocieerd. Het staat voor emotionele groei.
Blauw
De blauwe lotus staat voor de geest, kennis, wijsheid en leren. Men gelooft dat de mentale of spirituele groei nooit volledig is. Het mooie is dat je dit ook terugziet in de blauwe lotus: de bloemblaadjes bedekken altijd gedeeltelijk de kern van de bloem.
Wit
De kleur wit wordt vaak geassocieerd met puurheid en perfectie, zo ook de witte lotus. Het is lastig deze waarden te bereiken, maar je kunt ze wel nastreven. De witte lotus wordt dus vaak gebruikt als herinnering aan een doel waarnaar gestreefd wordt. De witte lotusbloem heeft ook een sterke connectie met vrede.
Paars
Volgens het Boeddhisme kun je via acht paden de verlichting bereiken. De paarse lotus staat symbool voor deze acht paden.