De Chinese theeceremonie: verbinding door rust en aandacht
Een kop thee drinken is voor veel mensen een moment om even te ontspannen. Thee met een goed boek, een leuke serie, een goed gesprek of gewoon even helemaal niets. In China en Japan houden ze hele ceremonies voor thee! Ben je benieuwd hoe zo’n theeceremonie eruit ziet? We vertellen je er meer over in dit blog.
Thee drinken in het westen vergeleken met China
Thee drinken in China gaat niet in grote koppen thee zoals we het in het westen vaak drinken. In China drinken ze kleinere hoeveelheden thee. Daardoor smaakt een kop thee elke keer weer net even anders en volgen ze heel precies de smaakontwikkeling van de warme drank bij elk kopje.
Wij zetten de thee vlug in de keuken: een theezakje in een kop, kokend water eroverheen, even laten trekken en klaar. In China, daarentegen, maken ze de thee in het zicht. Ze gebruiken een speciaal dienblad dat het warme water opvangt waar de kopjes mee worden opgewarmd en omgespoeld. Een gootsteen is daardoor niet nodig.
Thee in het dagelijks leven
In China maakt thee een belangrijk onderdeel uit van het dagelijkse leven. Niet alleen het drinken, maar ook het zetten van de thee krijgt speciale aandacht. Zo zijn er theeceremonies als er gasten worden ontvangen, op bruiloften en als er afscheid genomen wordt van een overledene. Thee drinken is in China een sociale activiteit om bewust tijd voor jezelf en een ander te maken en oprecht geïnteresseerd in elkaar te zijn. Het aanbieden van thee is een belangrijke element in de Chinese cultuur. Waarden als respect, acceptatie en dankbaarheid staan voorop.
De Gong Fu Cha-ceremonie
De Chinese Gong Fu Cha-theeceremonie staat voor thee zetten met vakmanschap, aandacht en zorg om uiteindelijk te kunnen genieten van een perfect kopje thee. In deze ceremonie is de thee belangrijker dan de presentatie. De essentie van de ceremonie: de smaak en het aroma van de thee optimaal naar voren laten komen, zodat de ziel rust en tevredenheid krijgt bij het maken en drinken van de thee.
Voor deze ceremonie wordt oolongthee gebruikt. Het begint met de voorbereiding, met de juiste sfeer creëren. Kies bijvoorbeeld voor rustige muziek of natuurgeluiden, dim eventueel het licht en zet de theeset klaar. Daarna volgt het zetten, uitschenken en drinken van de thee. Het laatste gedeelte van de ceremonie bestaat uit het opruimen – wat ook weer met aandacht gebeurt.
Wist je dat: vroeger was het talent om goede thee te bereiden een belangrijk criterium bij de keuze voor een toekomstige schoondochter.
De Japanse theeceremonie
Waar in China de thee het belangrijkst is, is in Japan de presentatie belangrijker. Het drinken van de thee tijdens de ceremonie gebeurt in complete rust en stilte. De traditionele theeceremonie maakt deel uit van een meditatietechniek van het zenboeddhisme. Het is verbonden aan strikte regels en voorschriften voor handelingen door en de houding van deelnemers. Als teken van trouw en broederschap drinken alle deelnemers uit hetzelfde theekopje.
Deelnemers moeten de specifieke fases van de theeceremonie met volledig bewustzijn doorlopen. Dat is waar deze ceremonie om draait: je exclusief concentreren op het heden en zelfs de allerkleinste details van het ritueel opmerken. Vergeet de haast en je zorgen voor even en denk niet meer aan hiervoor of hierna. De les van deze theeceremonie is dat elk moment in je leven uniek is; het zal nooit een tweede keer gebeuren.
Je hoeft er natuurlijk geen hele ceremonie van te maken om van oolongthee te kunnen genieten. Maar misschien ben je je na het lezen van dit verhaal wel iets meer bewust van hoe jij thee zet en drinkt. Probeer eens om je volgende kop thee zo bewust mogelijk te drinken. We zijn benieuwd naar je ervaringen!