Categorieën

6 tips om je goede voornemens vol te houden

6 tips om je goede voornemens vol te houden

Wat is Traditionele Chinese Geneeskunde?

Wat is Traditionele Chinese Geneeskunde?

De relatie tussen organen en voedsel

De relatie tussen organen en voedsel

No bake aardbeien cheesecake

No bake aardbeien cheesecake

Fijne Internationale Yoga Dag!

Fijne Internationale Yoga Dag!

Winter: verstevig het contact met jezelf

Winter: verstevig het contact met jezelf

En voor we het wisten was de herfst alweer voorbij. In dit blog schreven we over de herfst, over vasthouden en loslaten. Wat zijn de kenmerken, gevoelens en energieën van de winter?

 

Water


De Chinese Geneeskunde is gebaseerd op vijf elementen: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. Deze vijf elementen staan symbool voor de cycli in het leven zoals de jaarritmes en levensritmes. De winter hoort bij het element Water, wat de staat van rust in de natuur vertegenwoordigt. De sapstromen in de bomen liggen stil, de beren houden hun winterslaap en alles bereikt zijn maximale daling in de winter. De natuur, trekt zich terug, herstelt en herbouwt haar levenskracht voor de vernieuwing in het volgende seizoen. 

 

Rust, net als de natuur 


De meeste mensen worden rustiger in de winter, hebben minder activiteiten en gaan lekker op de bank zitten met een warme deken en thee. Het element Water is dan ook verbonden met je terugtrekken, naar binnen keren. Als je mee wilt gaan met dit ritme, dan is het goed om in de winter wat meer rust te nemen, waardoor je meer tot jezelf komt, meer kunt ontspannen en meer kunt reflecteren.

Net als de natuur bewaren we onze reserves, vinden evenwicht en bouwen energie op. Het is de tijd om rust te nemen van alles wat het afgelopen jaar is gebeurd, om energie op te bouwen voor de volgende periode. Tegelijkertijd is de winter een drukke periode op sociaal gebied, omdat je je familie en vrienden wilt bezoeken met kerst of om hen een gelukkig nieuwjaar te wensen. Luister wel naar je lichaam en probeer wat minder aandacht te schenken aan de eisen van buitenaf; je hebt tijd voor herstel en behoud van energie nodig. Ook is het belangrijk om activiteit af te wisselen met rust en spanning af te wisselen met ontspanning. 

 

Contact met jezelf


In de winter staat de energie van terugtrekken, rust en overzicht centraal. Door de rust die de winter brengt ben je dichter bij je gevoel en ontstaat er overzicht en inzicht. In dit seizoen kun je het contact met jezelf verstevigen. Breng niet te veel tijd door voor de tv, want dat houdt je niet helder voor het overzicht in de winter. Probeer het te doseren en gebruik die tijd voor ontspanning en bewustzijnsverruiming. Wat wil je in de volgende cyclus verder in je leven en wat wil je ontwikkelen, wat wil je laten groeien (lente)? RIES Herbal Warm en Relax met kaneel helpt je hierbij. 

 

(Na) kerst en oud & nieuw 


Op de dagen van kerst en oud & nieuw is (naast op onze verjaardag) het vlies naar de andere wereld − zeker de wereld van de toekomst − dun. Alles wat we doen, denken en voelen komt het volgende jaar vanuit de wereld van de toekomst (lente) in je leven. 

De tijd vóór kerst is dus een periode van bezinning, van naar binnen keren en jezelf ontmoeten. De regen en de sneeuw reinigt alles wat in de herfst op de grond is gevallen. Winter is het seizoen/element dat je ondersteunt om tijd te nemen om naar je onderbewuste te gaan. De sneeuw en de regen zorgen voor duidelijkheid voordat de volgende cyclus begint, zodat je beslissingen kunt nemen over de richting die je het volgende jaar in wil slaan. Zo ontstaan je goede voornemens voor het nieuwe jaar. Het Nieuwjaarsritueel is bedoeld om te werken aan de wereld van de toekomst, het oude los te laten en te danken voor je zegeningen.

Laat een reactie achter

Posted in