Categorieën

No bake aardbeien cheesecake

No bake aardbeien cheesecake

Fijne Internationale Yoga Dag!

Fijne Internationale Yoga Dag!

Wereld Fair Trade dag

Wereld Fair Trade dag

Internationale Anti-Dieet Dag

Internationale Anti-Dieet Dag

Gezonde voeding voor iedereen

Gezonde voeding voor iedereen

Waarom chocolade en thee zo’n goede combinatie zijn

Waarom chocolade en thee zo’n goede combinatie zijn

Als je alleen al dénkt aan chocolade dan word je toch al gelukkig? Het is dan ook niet zo vreemd dat deze lekkernij zijn eigen, speciale dag heeft: Wereld Chocolade Dag, op 7 juli. Op deze datum werd chocolade in 1550 voor het eerst geïntroduceerd in Europa.

 

Geluksgevoel


In chocolade zitten allerlei verschillende stoffen die stimulerend werken, zoals dopamine, endorfine, anandamide, theobromine en serotonine. Dit laatste stofje is een hormoon,  opgebouwd uit koolhydraten en het aminozuur tryptofaan, dat zorgt voor een gelukkig gevoel. Tryptofaan vind je onder andere in chocolade. Voedingsmiddelen die de serotonineproductie in je hersenen vergroten, zouden je humeur verbeteren. Maar de concentratie van deze stoffen in chocolade is veel te laag: om je hersenen echt te kunnen beïnvloeden, zou je tientallen kilo’s pure chocolade moeten eten. Geen straf natuurlijk, maar chocolade bevat ook minder gezonde stoffen.

 

Cafeïne 


Chocolade bevat, net als bijvoorbeeld koffie en thee, cafeïne. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze stof een opwekkende werking heeft. Cafeïne werkt stimulerend op de hersenen, nieren, maag en darmen en verdrijft het gevoel van vermoeidheid. Vooral in koffie en goede thee zit cafeïne. Het wordt snel opgenomen in je bloed, de helft al drie tot vier minuten na het drinken van een kop koffie of een kop goede thee! 

In het productieproces waarin cacaobonen worden verwerkt tot chocolade, ontstaan cacaoboter en cacaobestanddelen. In de cacaobestanddelen zit cafeïne, dus: des te meer cacao de chocolade bevat, des te meer cafeïne erin zit. Oftewel: hoe puurder de chocolade, hoe meer cafeïne. Of het eten van chocolade effect heeft op je energielevels, verschilt per persoon. Mensen die regelmatig koffie drinken, merken van de kleine hoeveelheden cafeïne in chocolade niet veel (een normale kop koffie bevat zo’n 96 milligram cafeïne, vier keer zoveel als een portie pure chocolade). Maar als je cafeïne niet gewend bent, dan kan de cafeïne in chocolade wel effect hebben. Vooral in combinatie met de suiker die in veel chocolade wordt toegevoegd.

 

Vetten


Chocolade bevat ook vetten. Natuurlijk willen we toch graag blijven genieten van chocolade. Je kunt dit verantwoord doen door niet te veel te eten en een stuk chocolade combineren met een kop RIES Herbal Tea. De thee breekt namelijk de vetten af. En het is ook gewoon een lekkere combinatie 🙂

Wil je Wereld Chocolade Dag even goed vieren? Koop dan je favoriete chocolade en drink er een kop RIES Herbal Tea bij. Of probeer onze tip voor een chocolade fondue.

Laat een reactie achter

Posted in