Categorieën

No bake aardbeien cheesecake

No bake aardbeien cheesecake

Fijne Internationale Yoga Dag!

Fijne Internationale Yoga Dag!

Wereld Fair Trade dag

Wereld Fair Trade dag

Internationale Anti-Dieet Dag

Internationale Anti-Dieet Dag

Gezonde voeding voor iedereen

Gezonde voeding voor iedereen

diner-wijn-vervangen-door-thee

Perfecte thee-diner combinaties

Als je in de avond eens iets anders dan wijn wil drinken, maar wel iets dat goed bij het gerecht past, dan is thee een goed idee! Waarom zou je juist deze warme drank drinken bij een diner? En welke thee past dan bij welk gerecht? Wij lichten het graag toe.

 

 

Voordelen van thee bij het diner


De mogelijkheden om thee te combineren met gerechten zijn – net als bij wijn – eindeloos. Het vervangen van wijn door thee heeft aangename voordelen; waar veel wijnen de smaak van het eten overstemmen, kan thee juist de smaak van het eten versterken. Thee kan ook voor harmonie zorgen, smaakexplosies veroorzaken en soms zelfs leiden tot een geheel nieuwe smaakbeleving. Het past dus minstens zo goed als wijn, maar dan zonder alcohol! Nog meer voordelen van thee bij het diner:

• Neutraliseert een sterke nasmaak;
• Verfrist je smaak tussen de gangen door;
• Laat smaken nog beter naar voren komen;
• Neemt een vol, opgeblazen gevoel weg;
• Bevordert de spijsvertering.

 

‘Foodpairing’ toepassen


Foodpairing is een op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde methode om te identificeren welke voedingsmiddelen goed samengaan vanuit een smaakstandpunt. In Japan, China en Amerika drinkt men thee steeds vaker tussen de verschillende gerechten door. Restaurants met een speciale theekaart zijn trendy en je komt ze steeds vaker tegen, ook in Nederland. Net als bij wijn is er voor elk gerecht wel een bijpassende thee.

Wil je zelf experimenteren met het combineren van eten en (thee) drinken? In ons recept voor brownies en ons recept voor pompoensoep lees je welke thee je bij die gerechten het beste kan drinken.

 

Wat is jouw ‘cup of tea’?


Smaken verschillen. Door te proeven en te experimenteren, kan je jouw eigen smaakprofiel ontdekken. Om te bepalen welke thee goed bij welk gerecht past, kun je de volgende basisregels hanteren:

 

Groene thee (in plaats van witte wijn)


Groene thee is net zo veelzijdig als witte wijn: heerlijk bij vis-, kip- en rijstgerechten, maar ook een frisse combinatie met kaas of bij groene salades.

 

Zwarte thee (in plaats van rode wijn)


Combineer de volle, rijke smaak van zwarte thee met volle, romige gerechten. De tannines in de thee passen fantastisch bij vleesgerechten en curries. Zwarte thee is ook erg lekker in combinatie met een crème brûlée of een chocoladedessert.

 

Oolong thee (in plaats van rosé wijn)


Oolongthee past goed bij verschillende gerechten, afhankelijk van hoe lang je de thee laat trekken. Als je de thee kort laat trekken, dan passen daar lichte gerechten bij, vergelijkbaar met de voorbeelden bij de groene thee. Bij een sterke oolongthee passen de gerechten uit de voorbeelden bij de zwarte thee.

 

Welke thee past goed bij jouw lievelingsgerecht?

 

Laat een reactie achter

Posted in