Categorieën

No bake aardbeien cheesecake

No bake aardbeien cheesecake

Fijne Internationale Yoga Dag!

Fijne Internationale Yoga Dag!

Wereld Fair Trade dag

Wereld Fair Trade dag

Internationale Anti-Dieet Dag

Internationale Anti-Dieet Dag

Gezonde voeding voor iedereen

Gezonde voeding voor iedereen

tea-lettering-on-white-ceramic

Koffie of thee: wat is een beter idee?

Thee en koffie zijn (op water na) de meest gedronken dranken in Nederland. Wereldwijd ‘wint’ thee het van koffie.

 

Thee (zonder suiker!) staat in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Er zijn veel voordelen van thee; het heeft onder andere een positief effect op je energieniveau, focus, stressniveau en een gezonde lijn. Ook verkleint thee de kans op een beroerte en verlaagt het de bloeddruk.

 

Meer energie dan bij koffie


Thee geeft je meer én langer energie dan koffie. In een kop thee zit ongeveer twee tot drie keer minder cafeïne (bij thee ‘theïne’ genoemd) dan in een kop koffie zit, terwijl het minstens twee tot drie keer zoveel energie oplevert! Een belangrijk voordeel is bovendien dat je geen cafeïne-crash kan krijgen van thee. Zo’n cafeïne-crash kan optreden een paar uur nadat je een matige tot hoge dosis koffie met cafeïne binnen hebt gekregen.

Als je vermoeid bent en geen focus hebt, lijkt cafeïne misschien verstandig. Zodra het effect van de cafeïne uitwerkt, kan je echter last krijgen van extreme vermoeidheid, concentratieproblemen, prikkelbaarheid en indutten. Door cafeïne worden je moeheidsreceptoren tijdelijk geblokkeerd, maar wanneer de cafeïne uitgewerkt is, worden die receptoren direct weer actief. Daardoor is het vermoeide gevoel uiteindelijk intenser dan daarvoor.

Meer focus en minder stress door thee


Koffie geeft je meer focus, maar alleen doordat het je bloeddruk verhoogt en je moeheidsreceptoren tijdelijk uitschakelt. Met thee ervaar je dezelfde verbeterde focus, maar heb je geen last van een onrustig lijf of van stress. Thee geeft je juist een rustig, kalm gevoel. Theedrinkers ervaren dus alleen de voordelen!

 

Goed voor je lijf


Van oudsher wordt groene thee in de traditionele geneeskunde toegepast als stimulerend middel, diureticum (bevordert de afgifte van water door de nieren) en harttonicum. Ook wordt het ingezet bij behandeling van gasvorming, hoge bloedsuikerspiegel en slechte spijsvertering. Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat het drinken van meerdere koppen thee per dag de kans op aderverkalking kan verminderen. Dit betekent dat bloed beter door kan stromen, waardoor het hart minder intensief hoeft te werken om bloed rond te pompen. De kans op verschillende hart- en vaatziekten, waaronder een hartinfarct, is bovendien lager.

Verder is thee ook goed voor je weerstand en versnelt het de stofwisseling, wat weer helpt bij vetverbranding. Volgens dit onderzoek hydrateert thee zelfs beter dan water: waar water alleen de hoeveelheid vocht in je lichaam aanvult, heeft thee hetzelfde effect én bevat het antioxidanten.

 

Dus… kies jij straks voor een kopje koffie of een kop thee?

2 reacties

  1. Karel Thieme, Zuiver Water-ambassadeur op 7 november 2019 om 11:44

    De werking van koffie is als de Alpen, met pieken en dalen. De werking van echte thee; witte, groene, zwarte of oolong thee afkomstig van de theestruik Camellia Sinensis of Camellia Assamamica) laat zich beter vergelijken met de Ardennen; de weg van de geleidelijkheid. Het is wel zo prettig als thee dan ook lekker smaakt. Dat kán, maar met regulier leidingwater zal dat veelal niet lukken. Leidingwater is ‘belast’ met een cocktail van restanten van onwenselijke stoffen. Binnen de wettelijk norm, maar het kan veel zuiverder en dat komt o.a. de smaak van thee ten goede. In mijn leven ben ik getransformeerd van een theeproever die leerde over het belang van water in een zuiver water-ambassadeur met kennis van thee.

  2. Niet Blue Monday, maar Brew Monday! - RIES op 20 januari 2020 om 08:00

    […] thee de kans op een beroerte en verlaagt het de bloeddruk. Dat is een groot verschil met koffie, hier schreven we eerder al een blog over. Als je je vitaler wilt voelen kun je het RIES Herbal Vital kruidenextract toevoegen aan je thee. […]

Laat een reactie achter

Posted in