Categorieën

6 tips om je goede voornemens vol te houden

6 tips om je goede voornemens vol te houden

Wat is Traditionele Chinese Geneeskunde?

Wat is Traditionele Chinese Geneeskunde?

De relatie tussen organen en voedsel

De relatie tussen organen en voedsel

No bake aardbeien cheesecake

No bake aardbeien cheesecake

Fijne Internationale Yoga Dag!

Fijne Internationale Yoga Dag!

Hoe zit het met thee en voeding tijdens een zwangerschap?

Hoe zit het met thee en voeding tijdens een zwangerschap?

Het is niet altijd makkelijk om te weten wat nu echt gezond is om te eten, maar als je zwanger bent is dat nog moeilijker. 

 

Cafeïne en zwangerschap


Goede slaap erg belangrijk voor de ontwikkeling van een baby. Een zwangere vrouw mag 200 mg cafeïne op een dag binnen krijgen; als je meer cafeïne binnenkrijgt kan je baby een verhoogde hartslag krijgen, onrustiger worden en minder goed slapen. Bij zwangere vrouwen duurt het namelijk langer voordat cafeïne wordt afgebroken.

Je kunt tijdens je zwangerschap dus een beetje koffie drinken. In één kopje koffie van 150 ml zit ongeveer 100 mg cafeïne. Maar in het ene kopje zit meer dan in het andere en cafeïne zit ook in andere voedingsmiddelen zoals cola, chocolade en bepaalde pijnstillers. Als je koffie wilt drinken, drink dan niet meer dan één kopje per dag. 

Ook groene en zwarte thee bevatten cafeïne, maar minder dan koffie. Je kunt vier koppen op een dag drinken, bij voorkeur zwarte of groene thee. Omdat hier cafeïne in zit drinken vrouwen vaak kruidenthee, zoals venkel- of anijsthee, maar hier kunnen plantengifstoffen in zitten. Deze stoffen maken planten zelf aan of ze zitten in onkruid dat wordt meegeoogst. Bij de baby kan dit DNA-schade veroorzaken. Ook als je borstvoeding geeft is het advies om geen venkel- en anijsthee te drinken. Een beschuit met muisjes of gewone venkel kan geen kwaad, daarin zitten veel minder plantengifstoffen dan in thee. Drink ook niet teveel zoethoutthee en sterrenmix, want hierdoor kun je een verhoogde bloeddruk krijgen, waardoor er minder voedingsstoffen en zuurstof bij de baby komen. Drink daarom maar één kopje kruidenthee op een dag (niet iedere dag). 

De richtlijn voor de hoeveelheid water die je op een dag binnen moet krijgen is ongeveer twee liter, dus dat geldt ook voor zwangere vrouwen. Je lichaam heeft namelijk voldoende vocht nodig. 

 

Gezond en gevarieerd eten


Je hoeft niet voor twee te eten als je zwanger bent, dus denk niet in dubbele porties maar in dubbele kwaliteit. Eet gezond en gevarieerd, want wat je eet heeft rechtstreeks invloed op je eigen gezondheid en die van je baby. Door gevarieerd te eten kan de baby wennen aan verschillende smaken. Een regel die je aan kunt houden is: hoe meer kleuren je op je bord ziet, hoe meer voedingsstoffen er zijn. 

Denk ook aan meervoudige koolhydraten (gezonder dan enkelvoudige koolhydraten omdat ze moeilijker te verteren zijn) zoals volkorenbrood, bruine rijst/zilvervliesrijst en volkoren pasta, fruit, groenten, melkproducten en eiwitbronnen. Fruit en groenten bevatten veel vezels, vitaminen en mineralen. Melkproducten bevatten calcium en helpen bij de botopbouw. Drink/eet daarom voldoende melk, yoghurt, kwark en kaas. Ook noten, zaden en bepaalde groentesoorten als groene kool, broccoli en knolselderij bevatten veel calcium.

In vis zitten omega 3-vetzuren. Sommige vissen zoals tonijn, zwaardvis of makreel bevatten een hoger percentage kwik, een stof waar baby’s gevoelig voor zijn. Eet die soorten dus met mate, maar eet wel wat vis, omdat de vetzuren een rol spelen bij de groei van de baby en de ontwikkeling van de hersenen. 

Wat betreft vlees is het beter om mager vlees te eten zoals kip, kalkoen of varkenshaasje. Biefstuk kan ook, maar dan moet het wel goed doorbakken zijn. Om voldoende ijzer binnen te krijgen kun je ook denken aan noten, gedroogde abrikozen, volkorenproducten, amandelmeel en groene groenten zoals broccoli en spinazie.

En je mag jezelf best eens verwennen met je favoriete snack. Geniet er vooral ook van!

Laat een reactie achter

Posted in