Categorieën

6 tips om je goede voornemens vol te houden

6 tips om je goede voornemens vol te houden

Wat is Traditionele Chinese Geneeskunde?

Wat is Traditionele Chinese Geneeskunde?

De relatie tussen organen en voedsel

De relatie tussen organen en voedsel

No bake aardbeien cheesecake

No bake aardbeien cheesecake

Fijne Internationale Yoga Dag!

Fijne Internationale Yoga Dag!

Herfst: vasthouden en loslaten

Herfst: vasthouden en loslaten

Het was een goede zomer en we hadden nog een paar fijne nazomerdagen, maar nu staat de herfst plotseling voor de deur. De bomen laten nu bijna alle bladeren vallen en over een tijdje is het winter. 

Herfst: vasthouden en loslaten

Omslag naar herfst, het analyseren van je oogst


Wat betekent dat voor ons mensen? De energie die het seizoen herfst met zich meebrengt heeft als hoofdthema loslaten. Voor gevoelige mensen is er een versnelde druk om hun energie te veranderen in herfstenergie, wat door de snelheid kan zorgen voor disharmonie. Wat we (nog) niet los kunnen laten, zal in de volgende cyclus weer meedoen en in de lente naar buiten komen. Er zit namelijk een verbinding tussen herfst en lente; ontwikkelen is de herinneringen uit het verleden matchen met de perspectieven van de toekomst. Daarna volgt de winter, het seizoen dat het thema rust, overzicht en inzicht in jezelf en in je leven met zich meebrengt. 

 

Vasthouden en loslaten


Het loslaten van de herfst kan veel goede dingen voortbrengen, maar het heeft ook enkele valkuilen. Wanneer de boom zijn mooie bladeren kleurt en daarna loslaat, schept hij ruimte voor een mooi nieuw bladerdek in de lente. Hij verdeelt zijn energie over datgene wat hij wil behouden in de winter. 

Het kan goed zijn voor mensen om vast te houden, omdat het je goede dingen brengt en het wat toevoegt aan je leven. Maar door iets vast te houden in de hoop dat er iets goeds uit zal komen, houden we vast aan iets wat we willen veranderen. Veel mensen hopen dat iets wat in het verleden is geweest weer zo zal terugkeren. Bijvoorbeeld het hebben van een baan, vasthouden aan een bepaalde manier van leven of een goede relatie met een partner of kind. Dit is normaal als je iemand in je hart hebt gesloten of je passie hebt voor je werk.

Maar stel je voor dat de relatie op dit moment niet harmonieus is of misschien zelfs verbroken. Dan houden we vast aan wat is geweest. Zoals de relatie is geweest kan hij nooit meer zijn. Hij kan wel veranderen, hij hoeft niet te blijven zoals hij nu is. Maar het is belangrijk om los te laten zoals het was, zodat er ruimte ontstaat en de relatie een nieuwe vorm kan krijgen. Een relatie is slechts één voorbeeld, er zijn nog veel meer van dit soort dingen in ons leven.

 

Innerlijke groei


Door het loslaatproces aan te gaan met jezelf, je verleden en je heden, kun je diep gaan en innerlijk groeien, klaar om de winter in te gaan. We laten meestal los waar we controle over hebben of iets waar we niet mee in harmonie zijn. Er zijn ook dingen die op een andere niveau losgelaten moeten worden, dingen die vaak gepaard gaan met veel pijn omdat we ze niet los willen laten. Bewustzijn is hierbij belangrijk: als we er niet bewust naar kijken, voelen of luisteren, zal het gepaard gaan met pijn. Het kan iets ouds zijn wat we ontgroeid zijn of iets dat aangeeft dat het tijd is om verder te groeien of een andere weg in te slaan. Wanneer we hier niet naar luisteren of iets mee doen, gaat het gepaard met veel disharmonie; binnen in jezelf en in vele gevallen ook buiten jezelf. Hierdoor ontstaan o.a. de ook burnouts, herfst- en winterdips en allerlei lichaamsklachten waarvan je niet zo één-twee-drie had verwacht dat jij er last van zou krijgen. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van gewrichtsklachten, doordat de herfst invloed heeft op onze zuurgraad en de lichaamsvloeistoffen. Het kan helpen om RIES Herbal Vital met het kruidenextract ginseng te drinken. Dit extract stimuleert de doorbloeding van de spieren en verbetert de opname van zuurstof dankzij de werking van ginseng. Siberische ginseng past zich aan naar gelang de behoefte van je lichaam: het verhoogt je energieniveau, fysieke prestaties en mentale prestaties.

 

Nieuwe bladeren


En zoals eerder gezegd: wat we niet loslaten, komt in de volgende cyclus weer naar voren en doet opnieuw mee. Als het lente wordt, groeien er nieuwe bladeren, een nieuw blad op de plaats van het oude. Misschien iets anders dan het vorige, maar het is er wel.

Een andere valkuil van de herfst is dat je alles loslaat. De gevoelige mensen die extra reageren op energieën of weersomstandigheden van buitenaf kunnen te veel loslaten. Zelfs de dingen die hen gelukkig maken. Dus: go with the flow… Laat los en heb geen spijt.

1 reactie

  1. […] voor we het wisten was de herfst alweer voorbij. In dit blog schreven we over de herfst, over vasthouden en loslaten. Wat zijn de kenmerken, gevoelens en […]

Laat een reactie achter

Posted in