Categorieën

Thee trends in 2024

Thee trends in 2024

7 theerituelen uit verschillende culturen

7 theerituelen uit verschillende culturen

6 tips om je goede voornemens vol te houden

6 tips om je goede voornemens vol te houden

Wat is Traditionele Chinese Geneeskunde?

Wat is Traditionele Chinese Geneeskunde?

De relatie tussen organen en voedsel

De relatie tussen organen en voedsel

De symboliek van de lotusbloem

De symboliek van de lotusbloem

Op de tweede zondag van mei is het Moederdag, dé dag waarop je een van de meest bijzondere vrouwen uit jouw leven in het zonnetje zet. Op onze website staat nu ook een lotusbloem thee-ei. Waarom een lotusbloem? Er schuilt veel meer achter deze mooie bloem dan je wellicht denkt.

 

Symbool met een betekenis 


De lotusbloem komt veel voor in India, Indonesië, Australië, China en Japan. Veel betekenissen die aan deze bloem gegeven worden komen uit deze gebieden. Qua levensbeschouwing komt de bloem veel voor in het Hindoeïsme en het Boeddhisme. Waar staat de bloem onder andere symbool voor?

 

Vrouwelijkheid


Allereerst de link met Moederdag. Chinezen geloven dat de lotusbloem de vrouwelijkheid in alle dingen representeert. Daarmee is dit thee-ei het perfecte cadeautje voor Moederdag! Bovendien hebben we speciaal voor vrouwen het RIES Herbal Femme kruidenextract met engelenwortel ontwikkeld. Het verbetert de kwaliteit van de haarwortel en de nagels en zorgt voor sterkere botten en een mooie stevige huid door de extra aanmaak van collageen. Je zit lekkerder in je vel door vermindering van vrouwenklachten. Neem een kijkje in onze webshop.

 

Leven en een nieuw begin 


De lotusbloem is een waterplant en groeit in moerasachtige gebieden. De zaden schieten wortel in de modderige bodem en groeien uit tot lange stengels. De lotus kan tot wel 5,5 meter lang worden. Boven het wateroppervlak groeien de bladeren en bloemen, die het hele jaar door bloeien. Dankzij haar lange bloeitijd staat de bloem symbool voor leven. De bloem staat ook voor de eeuwige vernieuwing van het leven, nieuwe kansen of een nieuw begin.

’s Avonds sluit de bloem zich namelijk en de volgende ochtend gaat hij weer open. Voor de oude Egyptenaren was het daarom een symbool voor wedergeboorte. In India is de lotus het symbool van de vruchtbare aarde en de scheppend vermogen van de natuur. De zaden van de lotus hebben zelfs vóór ze ontkiemen volmaakt gevormde bladeren – eigenlijk miniatuurweergaven van wat ze als volgroeide planten zullen zijn.

 

Zuiverhuid, puurheid en schoonheid


Ondanks dat de bloem in moerasachtige wateren groeit, blijft er nooit water of modder aan de blaadjes hangen. Deze zelfreinigende eigenschap wordt ook wel het ‘lotuseffect’ genoemd. Hierdoor blijft de bloem altijd mooi, ongeacht hoe vies en modderig het water is waarin ze groeit. Naast een symbool voor schoonheid is het ook een symbool voor zuiverheid en puurheid.

Ook in de Chinese interieurkunst Feng Shui heeft de lotusbloem betekenis gekregen. Volgens deze drieduizend jaar oude filosofie verspreiden lotusbloemen namelijk geluk, schoonheid en harmonie in huis. Om de energiestroming of chi te bevorderen, hangen Feng Shui fans bijvoorbeeld een kristallen Feng Shui Lotus voor het raam of branden ze wierook met de bloemige geur van de lotus om ruimtes te zuiveren.

 

Groei en overwinning 


Wanneer de zaden rijp zijn, buigt de bloem naar voren zodat de zaadjes in het water vallen. De zaadjes nestelen zich in de bodem van het water en logischerwijs ontstaan er weer nieuwe bloemen. De lotus groeit vanuit donker, vies water omhoog en bloeit uit tot een mooie bloem. Deze groeicyclus staat voor innerlijke, spirituele, mentale of emotionele groei en de weg naar verlichting. 

De bloem leeft in het licht, maar de wortels zijn altijd in de duisternis. Duisternis staat voor het verleden. Hiermee zeg je dus dat je verleden er altijd zal zijn, maar de bloem boven het water laat zien dat er, ondanks het verleden, ook lichtpuntjes zijn die het leven weer mooi zullen maken. De bloem staat dus ook symbool voor het doormaken en overwinnen van een moeilijke periode in het leven. De lotus komt voor in vijf verschillende kleuren en elke kleur heeft zijn eigen specifieke betekenis. Lees er meer over in dit blog.

Bron: https://www.happywithyoga.com/overig/de-betekenis-van-de-lotusbloem/

Laat een reactie achter

Posted in