Categorieën

6 tips om je goede voornemens vol te houden

6 tips om je goede voornemens vol te houden

Wat is Traditionele Chinese Geneeskunde?

Wat is Traditionele Chinese Geneeskunde?

De relatie tussen organen en voedsel

De relatie tussen organen en voedsel

No bake aardbeien cheesecake

No bake aardbeien cheesecake

Fijne Internationale Yoga Dag!

Fijne Internationale Yoga Dag!

De medicinale werking van voeding en thee

De medicinale werking van voeding en thee

We weten allemaal dat het eten van gezonde voeding goed is voor je gezondheid. Eerder schreven we al een blog over de rol van voeding en leefstijl bij chronische ziektes en ouder worden. Hierin kwam naar voren dat onze voedingsgewoonten invloed hebben op processen en hormonen in ons lichaam. Als die uit balans raken, kunnen aandoeningen ontstaan die met elkaar samenhangen zoals overgewicht, leververvetting, diabetes, hoge bloeddruk en aderverkalking. Volgens internist Yvo Sijpkens kun je door je leefstijl aan te passen op tijd actie ondernemen en daarmee voorkomen dat je ziek wordt. 

 

Medicinale werking van voeding


Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben nu ook daadwerkelijk vastgesteld dat veel voedingsstoffen een vergelijkbare werking hebben als medicijnen. Voedingsstoffen kunnen zich binden aan cellen in ons lichaam en zo reacties van het immuunsysteem beïnvloeden. Sommige voedingsstoffen kunnen heel gericht hechten aan specifieke cellen, net zoals medicijnen dat doen. Volgens de onderzoekers is het heel verrassend dat voedingsstoffen zo gericht de processen in cellen een positieve kant op kunnen sturen. Het zou dus mogelijk kunnen worden om specifieke diëten op maat te maken om zo bepaalde aandoeningen tegen te gaan. Medicijnen zijn nog steeds nodig, maar voeding kan zeker ondersteunen en medicinale effecten hebben. 

 

Medicinale werking van thee


Zwarte thee is verkwikkend door de hoge hoeveelheid theïne en het verhoogt je hartritme. Groene thee daarentegen werkt ontgiftend en heeft een detoxerende werking. Als je te veel groene thee drinkt kun je echter last krijgen van vermoeidheid. Oolong thee combineert het beste van groene en zwarte thee en daarom kun je het langdurig drinken. Dan is er nog witte thee – de jonge bladknoppen aan de toppen van de theestruik – en die heeft een zuiverende werking en bevat de meeste antioxidanten van alle theesoorten. Het dankt zijn naam aan de witte donshaartjes op de bladeren.

Er zijn dus veel verschillende soorten thee met elk een eigen effect. Maar wist je dat echte thee ook een medicinale werking heeft? De kwaliteit en daarmee ook werking van de thee hangt sterk af van de pluk van het seizoen. Thee wordt vier keer per seizoen geplukt.

  • De eerste pluk is qua medicinale werking het beste; de blaadjes zijn dan nog klein, zitten boordevol energie en zijn van topkwaliteit.
  • De tweede pluk is ook van zeer goede kwaliteit. RIES Herbal Tea is gegarandeerd van de tweede pluk, heeft een medicinale werking en het productieproces is tijdrovend en kostbaar omdat de thee met de hand wordt geplukt. Omdat wij deze productie in eigen hand houden, kunnen we de prijs van deze uitstekende kwaliteit thee laag houden en mensen kennis laten maken met échte thee en de mooie en gezonde effecten die thee kan hebben. 
  • De laatste pluk in het jaar heeft de grootste blaadjes, maar ook de minste medicinale werking. 


Het merendeel van de voorverpakte, goedkopere thee die je in de supermarkten kan kopen, is gemaakt met afvalblad van theebladeren. Dat is thee van de minste kwaliteit waar nauwelijks nog energie in zit en die geen medicinale werking heeft. Ook de smaak van deze ‘thee’ is stukken minder, waardoor fabrikanten er vaak nog een (chemisch) smaakje aan toevoegen.

Ben je benieuwd naar onze thee en de kruidenextracten die je aan kunt passen op jouw specifieke behoeften? Ga dan naar onze webshop.

Laat een reactie achter

Posted in