Categorieën

6 tips om je goede voornemens vol te houden

6 tips om je goede voornemens vol te houden

Wat is Traditionele Chinese Geneeskunde?

Wat is Traditionele Chinese Geneeskunde?

De relatie tussen organen en voedsel

De relatie tussen organen en voedsel

No bake aardbeien cheesecake

No bake aardbeien cheesecake

Fijne Internationale Yoga Dag!

Fijne Internationale Yoga Dag!

organen-energetische-klok-dagindeling

Hoe kijken Chinezen naar organen?

De Chinezen weten het al duizenden jaren: ons lichaam werkt volgens een energetische klok, ook wel de orgaanklok genoemd. En die klok kan behoorlijk bepalend zijn voor je humeur en energieniveau gedurende de dag…

 

 

De Chinese orgaanklok


Voor wie nog nooit van een orgaanklok heeft gehoord, beginnen we bij het begin. De Chinezen gaan uit van 12 hoofdmeridianen, ook wel orgaansystemen genoemd. De energie van elk orgaan is gedurende twee uren optimaal per etmaal. Tijdens die 120 minuten is het desbetreffende orgaan dus extra hard aan het werk – en precies 12 uur later is dit orgaan juist op z’n zwakst.

Neem bijvoorbeeld de maag. Dit orgaan is volgens de Chinezen tussen 07:00 en 09:00 uur het meest actief. Dit is dus een goed moment om te eten (ontbijten). Twaalf uur later (veel) eten daarentegen, tussen 19:00 en 21.00 uur, is geen verstandig plan.

 

De 12 orgaansystemen


Strikt volgens de orgaanklok leven is nog best een uitdaging. In plaats van je hele leven om te gooien, kun je er daarom beter mee experimenteren en ervaren wat de orgaanklok voor jou doet. Wat zijn de 12 orgaansystemen en op welke momenten is een bepaald orgaan het meest actief?

 

Hart

Van 11:00 uur tot 13:00 uur*


In de orgaanklok staat het hart centraal om 12:00 uur in de middag, als de zon op haar hoogste punt is. Aan het einde van de ochtend functioneert je hart dus optimaal. Je concentratievermogen daalt. Volgens de orgaanklok is dit een goede tijd om contacten te leggen en een lichte lunch te eten.

 

Dunne darm

Van 13:00 uur tot 15:00 uur*


Wat je tijdens de lunch at, wordt nu door je lijf optimaal benut. Het is goed om op dit moment van de dag te bewegen en je dagelijkse taken uit te voeren. Met complexe materie kun je je beter ‘s ochtends bezighouden.

 

Blaas

Van 15:00 uur tot 17:00 uur*


Heb jij ook altijd tussen 15:00 en 17:00 uur last van een middagdip? Vaak is dit een teken dat je niet voldoende hebt gedronken. Dus pak ‘s middags standaard een flinke kop RIES oolongthee! Tip: Neem in de middag een miso soepje als je denkt dat je te weinig zout hebt binnengekregen.

 

Nieren

Van 17:00 uur tot 19:00 uur*


Aan het einde van de middag zijn je nieren het meest actief. Ze zijn druk bezig met het filteren van je bloed en kunnen wel wat energie gebruiken, zoals een lichte maaltijd. Als de meridianen van je nieren verstoord zijn, dan kun je rugklachten krijgen of angstig worden.

 

Bloedsomloop

Van 19:00 uur tot 21:00 uur*


Deze uren aan het begin van de avond zijn het meest geschikt voor activiteiten als lezen en mediteren. Volgens de Chinezen is dit ook hét beste moment van de dag om samen tussen de lakens door te brengen, zeker als je graag zwanger wilt worden.

 

Verwarmer

Van 21:00 uur tot 23.00 uur*


De verwarmer is geen orgaan, maar een soort energetisch systeem dat helpt het evenwicht in je lichaam te bewaren. Probeer je op dit moment van de dag te ontspannen en maak je klaar om naar bed te gaan.

 

 

 

Galblaas

Van 23:00 uur tot 01:00 uur*


Het is belangrijk om tijdens deze uren te slapen. Gedurende de slaap worden je zelfvertrouwen en vermogen om keuzes te maken namelijk energetisch opgeladen – en de galblaas is verbonden met het maken van keuzes. Heb je moeite om in slaap te komen? Drink dan rond 22:30 uur een kopje RIES oolongthee om het zuiverende effect te stimuleren en met een heldere geest naar bed te gaan.

 

Lever

Van 01:00 uur tot 03:00 uur*


Aan het begin van de nacht laadt je lever zich op en ben je zowel fysiek als mentaal aan het ontgiften. Daarom is het zo belangrijk om juist déze uren van de nacht in slaap te zijn. Want alleen dan krijgt je lever de energie die hij nodig heeft om je lijf van allerlei gifstoffen af te helpen. Sta je rond dit tijdstip nog ergens aan de bar? Dan is het niet gek als er gevoelens van boosheid en frustratie naar boven komen drijven; die duiden op een verstoorde leverenergie.

 

Longen

Van 03:00 tot 05:00 uur*


Heb je je ooit afgevraagd waarom monniken zo vroeg mediteren? Dat doen ze omdat ze hun longen voor dag en dauw optimaal laten functioneren. Longen zorgen immers voor de ademhaling, en dat is iets waar zij zich tijdens het mediteren op concentreren. Nog een weetje: de emotie die hoort bij de longen is verdriet. Heb je last van pijnlijke longen? Dan kan het zijn dat je kampt met emoties die je nog niet verwerkt hebt.

 

Dikke darm

Van 05:00 tot 07:00 uur*


De dikke darm staat voor laten gaan van datgene wat je niet meer nodig hebt. Dit is dan ook de beste tijd van de dag voor een langer bezoek aan het toilet.

 

Maag

Van 07:00 tot 09:00 uur*


Chinezen eten hun warme maaltijd het liefst in de ochtend. Ze geloven namelijk dat de maag tussen 07:00 en 09:00 uur optimaal functioneert. De minst gunstige tijd om de grootste maaltijd van de dag te eten? Exact 12 uur later, tussen 19:00 en 21:00 uur. Drink bij je ochtendmaaltijd RIES Herbal Tea om de dag energiek te beginnen.

 

Milt

Van 09:00 uur tot 11:00 uur*


Na je ontbijt is je lichaam druk bezig met het opnemen van voedingsstoffen. Dit is de beste tijd van de dag om aan het werk te gaan of te studeren. Ingewikkelde materie neem je nu goed op; de milt staat namelijk voor je intellect.

 

*Let op: De gegeven tijden gelden voor de zomertijd, voor de wintertijd moet je er een uur bij optellen.

 

Is dit voor jou herkenbaar? Ga je door deze (nieuwe) kennis experimenteren met bijvoorbeeld voeding en slaap om te kijken wat de orgaanklok voor jou doet? Wij zijn benieuwd!

 

Laat een reactie achter

Posted in