Apfelstrudel
Ingrediënten:
Deeg:
- 200 gr tarwebloem
- 100 gr ongezouten roomboter
- 120 ml lauw water
- 1 tl zout
Vulling:
- 2 el abrikozenjam
- 30 gr boter
- 60 gr paneermeel
- 6 Jonagold appels
- 2,5 tl Chinees vijfkruidenpoeder
- 60 gr kristalsuiker
- 80 gr rozijnen
- Lauwwarm water
- 50 gr amandelschaafsel
- Sap van een halve citroen
- Poedersuiker
Overige benodigdheden:
- Kommen/schaaltjes
- Deegroller
- Koekenpan
- Bakplaat
- Bakpapier
Recept:
We beginnen met het deeg. Meng de helft van de bloem en de helft van de roomboter met lauwwarme water en het zout in een kom. Voeg hierna de rest van de boter en bloem toe en kneed dit met de hand tot een soepel deeg. Laat het deeg op een warme plek 1,5 uur rusten.
Dan gaan we verder met de vulling. Doe de rozijnen in een schaaltje en wel ze in lauwwarm water. Smelt de boter in een koekenpan en bak het paneermeel hiermee tot het goudbruin is. Schil de appels en snij deze in kleine plakjes. Haal de rozijnen uit het schaaltje en dep ze droog met een vaatdoek. Meng de appelpartjes, de helft van het paneermeel, Chinees vijfkruidenpoeder, suiker, rozijnen, amandelschaafsel en citroensap in een grote kom.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Doe wat bloem op het keukenblad en rol het deeg uit tot ongeveer 20×30 cm. Leg dit vervolgens op een stuk bakpapier. Trek het deeg met de hand uit tot het ongeveer 50×70 cm is. Besprenkel het onderste gedeelte van de bovenkant van het deeg met het overgebleven paneermeel. Verdeel het appelmengsel over de lengte van het deeg en rol het op en vouw de uiteindens dicht. Bak de apfelstrudel 55 minuten af in het midden van de oven. Haal hem vervolgens uit de oven en laat de apfelstrudel afkoelen. Strooi er nog wat poedersuiker overheen en klaar is Kees!