Categorieën

Thee trends in 2024

Thee trends in 2024

7 theerituelen uit verschillende culturen

7 theerituelen uit verschillende culturen

6 tips om je goede voornemens vol te houden

6 tips om je goede voornemens vol te houden

Wat is Traditionele Chinese Geneeskunde?

Wat is Traditionele Chinese Geneeskunde?

De relatie tussen organen en voedsel

De relatie tussen organen en voedsel

medicijnen-voedingsadvies-gezonde-leefstijl

De rol van voeding en leefstijl bij chronische ziektes & ouder worden

Als mensen ziek zijn gaan ze naar de dokter en dan krijgen ze medicijnen. Volgens internist Yvo Sijpkens gaat dit veranderen. Sinds acht maanden biedt hij voedingsadvies aan als medische interventie bij chronische ziekten. “Ik schrijf nog steeds medicijnen voor maar sinds ik voeding er meer bij betrek, kunnen veel mensen met minder medicijnen toe.”

 

 

Yvo bleek zelf pre-diabetes te hebben. Hij viel af en ging intensief sporten, maar zijn glucose- en insulinewaarden waren nog steeds te hoog. Pas toen hij een boek over ‘low carbohydrate living’ kreeg, raakte hij ervan overtuigd dat voeding een erg grote rol speelt. Door zijn voedingspatroon aan te passen kon hij zijn bloedsuikers wel laag houden.

 

Voedingsrevolutie


Onze voedingsgewoonten hebben invloed op processen en hormonen in ons lichaam. Als die uit balans raken, kunnen aandoeningen ontstaan die met elkaar samenhangen zoals overgewicht, leververvetting, diabetes, hoge bloeddruk en aderverkalking. Volgens Yvo kun je door je leefstijl aan te passen op tijd actie ondernemen en daarmee voorkomen dat je ziek wordt. Eerder schreven we al een blog over hoe je je cholesterol kunt verlagen door je leefstijl aan te passen.

Maar wat pas je dan aan? Je kan bijvoorbeeld het aantal koolhydraten beperken en niet te veel suikers en zetmeel eten, en in plaats daarvan meer onbewerkt voedsel zoals yoghurt, boter, kaas, eieren, noten, vlees, vis, kip en groenten. Yvo zegt: “Ik heb het gevoel dat we aan het begin staan van een voedingsrevolutie. Gezonde voeding lijkt de sleutel te zijn voor het indammen van chronische ziekten en daarmee de zorgkosten.”

 

Verband tussen voeding en gezond oud worden


Onderzoeker Valter Longo onderzocht het verband tussen voeding en gezond oud worden. Met het juiste dieet kunnen we langer gezond, levenslustig en vitaal blijven. Longo: “We kunnen voorkomen dat cellen vroegtijdig verouderen, maar er ook voor zorgen dat verouderde cellen zich herstellen of worden vervangen. We kunnen de biologische verouderingsklok ermee terugdraaien.”

 

Het ‘Langlevendieet’ adviseert het volgende:


  • Eet pescotarisch (wel vis, geen zoogdieren)
  • Houd je eiwitconsumptie laag maar toereikend
  • Eet zo weinig mogelijk slechte vetten en suikers, en zoveel mogelijk goede vetten en complexe koolhydraten
  • Eet voedzaam
  • Eet zo gevarieerd als je voorouders
  • Eet twee keer per dag, plus een tussendoortje
  • Houd een tijdbeperkt eetpatroon aan (eten binnen een periode van 8 uur per dag)
  • Vast periodiek

 

We kunnen een voorbeeld nemen aan Ghanezen


Ziektes als cholera, tyfus of tbc komen in Ghana nog altijd voor, maar ze hebben geen van de typische ouderdomsziektes zoals wij die in Nederland kennen. Dit heeft te maken met de leefstijl van Ghanazen: zij werken nog tot hoge leeftijd op hun land (continue lichaamsbeweging), eten wat de natuur hen biedt (onbewerkt voedsel), en suikerhoudende verleidingen uit grote supermarkten zijn minder aanwezig (gezonde voeding).

 

Kortom: je leefstijl aanpassen kan veel voordelen bieden. Als je de afvoer van afvalstoffen uit je lichaam wilt stimuleren, adviseren wij om dagelijks twee koppen RIES Herbal Skin oolongthee met bamboe-kruidenextract te drinken.

Laat een reactie achter

Posted in