Categorieën

No bake aardbeien cheesecake

No bake aardbeien cheesecake

Fijne Internationale Yoga Dag!

Fijne Internationale Yoga Dag!

Wereld Fair Trade dag

Wereld Fair Trade dag

Internationale Anti-Dieet Dag

Internationale Anti-Dieet Dag

Gezonde voeding voor iedereen

Gezonde voeding voor iedereen

zeven-tea-facts-weetjes

7 dingen die je nog niet wist over thee

Theelegendes, theesoorten en thee als betaalmiddel… Deze feitjes wist je vast nog niet over thee:

 

 

1⋅ 5000 jaar oude thee-legende


Volgens een Chinese legende werd thee door de Chinese keizer Shen-Nung ontdekt in 2737 v. Christus. Toen de keizer tijdens een van zijn reizen in een bos een stop maakte om iets te drinken, dwarrelden een aantal blaadjes van de theeplant Camellia in zijn gekookte water.

 

2⋅ Vier theesoorten van dezelfde theeplant


De vier bekendste theesoorten zijn: zwart, groen, wit en oolong. Ze komen echter allemaal van dezelfde plant! De unieke smaak ontstaat door hoe de blaadjes op verschillende wijzen worden behandeld na het plukken.

 

3⋅ Zuinig(er) met water


Voor de productie van één liter thee heb je minder water nodig dan voor het produceren van onder andere wijn, appelsap, jus d’orange of bier. Terwijl er 1120 liter water wordt gebruikt voor het produceren van één liter koffie, wordt er maar 120 liter gebruikt voor het maken van dezelfde hoeveelheid thee.

 

 

4⋅ De grootste theefans


Denk je aan thee, dan denk je al snel aan Engeland. ‘High tea’ of ‘a cuppa tea’, Britser kan bijna niet. De Britten drinken samen ongeveer 165 miljoen kopjes thee per dag. Dat komt neer op zo’n 62 miljard kopjes per jaar. Ter vergelijking: er worden in Engeland ‘slechts’ 70 miljoen koppen koffie gedronken per dag.

 

5⋅ Nationale Marokkaanse drank


Thee schenken is in Marokko uitsluitend een taak van de man. Hij houdt de theepot zo’n halve meter boven de glaasjes en maakt dan een vloeiende, neerdalende beweging bij het inschenken. De meeste Marokkaanse mannen zijn geoefend en kunnen dit zonder een druppel te morsen. Deze manier van schenken heeft als doel om de Chinese groene thee – die van nature nogal bitter is – te laten trekken. Door kokend water meerdere keren over de theebladeren te gieten, verdwijnt die bittere smaak grotendeels. De eventuele resterende bittere smaak wordt gecompenseerd met grote hoeveelheden suiker.

 

6⋅ Thee als ruilmiddel


Thee was een geldig betaalmiddel in het oude China. De theebladeren werden destijds samengeperst tot een blok. Wanneer je moest betalen, kon je daar een stuk van afbreken.

 

7⋅ Populairder dan bier


In 1800 werd thee in Engeland zo populair dat mensen minder bier gingen drinken. Daardoor ging driekwart van de bierbrouwerijen in het land failliet.

 

We schreven ook een tweede blog met Tea Facts: 6 weetjes over thee. Heb jij zelf nog een opvallende Tea Fact toe te voegen aan onze lijst met feitjes?

 

Laat een reactie achter

Posted in