Categorieën

No bake aardbeien cheesecake

No bake aardbeien cheesecake

Fijne Internationale Yoga Dag!

Fijne Internationale Yoga Dag!

Wereld Fair Trade dag

Wereld Fair Trade dag

Internationale Anti-Dieet Dag

Internationale Anti-Dieet Dag

Gezonde voeding voor iedereen

Gezonde voeding voor iedereen

thee-drinken-ritueel

We hadden geen idee: 6 weetjes over thee

Tijd voor een nieuwe blog met Tea Facts; over thee is nog genoeg te leren!

 

 

1⋅ Listige Chinezen


Van de blaadjes van de Camellia sinensis-plant wordt in zowel China als Japan al eeuwenlang thee getrokken. In de zeventiende eeuw wilden de Europeanen ook thee drinken, waardoor de export steeg en thee steeds duurder werd. Begin achttiende eeuw kwamen de begeerde theeplanten in Engeland aan doordat Europese theehandelaren een aantal Camellia’s meebrachten om ze zelf in kassen te kweken. Maar toen van de blaadjes thee werd getrokken, bleek dat het niet te drinken was. De Chinezen hadden met opzet de verkeerde theeplant meegegeven: het tweelingbroertje, de Camellia japonica. Die plant heeft hetzelfde blad, maar je kan er geen thee van trekken.

 

2⋅ Klontje boter in de thee


Melk of wat honing in de thee vinden we hier heel normaal. Maar in Tibet en het gebied van de Himalaya is het gebruikelijk om boter (meestal van een jak) en zout toe te voegen aan zwarte thee. Dat verwarmt de thee. Bovendien helpt het zout mensen op grote hoogten om gehydrateerd te blijven.

 

3⋅ Uitvinding bij toeval


Theezakjes werden in 1908 in de Verenigde Staten uitgevonden door thee-importeur Thomas Sullivan. In 1904 stegen de prijzen van tinnen blikken, waardoor Sullivan besloot zijn thee in kleine zijden zakjes te verzenden. Mensen maakten het zakje niet open, maar deden het hele zakje in een mok of theepot. Kort daarop verving Sullivan de zijden zakjes door gaas omdat dat veel goedkoper was.

 

4⋅ Van medicijn tot dagelijkse drank


Eeuwenlang werd thee alleen als medicijn gebruikt. Het duurde bijna 3000 jaar voordat het een alledaags drankje werd.

 

5⋅ Sir, ma’am


Engelse theetuinen waren de eerste openbare ontmoetingsplaatsen waar vrouwen publiekelijk mochten samenzijn met mannen zonder dat het een schandaal was.

 

6⋅ Lekker slapen


Regelmatig thee drinken kan nachtmerries verminderen, bleek uit onderzoek in Japan. Mensen die veel (groene of zwarte) thee drinken, zouden tot de helft minder nachtmerries hebben dan mensen die maar af en toe thee drinken. Het gunstige effect zou vooral te maken hebben met de aanwezige theanine in thee, dat onder andere stress- en angstgevoelens vermindert.

 

Heb jij nog een opvallende Tea Fact die mist in onze lijst met weetjes? Tip ons! En lees ook ons andere blog met 7 Tea Facts.

 

Laat een reactie achter

Posted in