Categorieën

No bake aardbeien cheesecake

No bake aardbeien cheesecake

Fijne Internationale Yoga Dag!

Fijne Internationale Yoga Dag!

Wereld Fair Trade dag

Wereld Fair Trade dag

Internationale Anti-Dieet Dag

Internationale Anti-Dieet Dag

Gezonde voeding voor iedereen

Gezonde voeding voor iedereen

17 tips om jouw immuniteit te ondersteunen

17 tips om jouw immuniteit te ondersteunen

Het zijn gekke tijden. De bedden in ziekenhuizen raken vol, beschermingsmiddelen worden schaarser en we zijn banger om corona te krijgen. Juist nu moeten we zuinig op onszelf en de buitenwereld zijn. Wat kunnen we zelf doen? Aanpassen is het sleutelwoord en dat betekent vaak dat we buiten onze comfortzone moeten handelen. Juist bewegen terwijl we binnen moeten blijven, gezond eten terwijl we meer dan ooit voor de tv hangen. Hier 17 tips om je immuniteit te ondersteunen.

17 tips om jouw immuniteit te ondersteunen

 1. Houd je aan de corona maatregelen.
 2. Huis-, tuin-, en keukenmiddeltjes ter ondersteuning van de immuniteit en ter bestrijding van infecties zijn: knoflook, tijm, salie, oregano, basilicum, gember, oolong thee, vlierbloesems en -bessen, vitamine C-rijke groenten en fruit (citrusvruchten, geen grapefruit), kolen, rode en gele paprika’s, chili pepers, verse peterselie, tuinkers.

Eet geen tropisch fruit zoals kiwi en ananas en eet niet te scherp of te zuur.

 1. Pak die zonnestralen! Zonlicht zorgt namelijk voor de aanmaak van vitamine D, die nodig is voor gezonde botten, spieren en een goede weerstand. Dus ga even lekker in de zon zitten, want voor wat vitamine D hoeft je geen uren in de zon te zitten.
 2. Beweeg voldoende. Wandelen stimuleert bijvoorbeeld het lymfesysteem en de immuniteit. Dus ga niet te veel hardlopen of intensief sporten.
 3. Drink voldoende water. Koffie, alcoholische dranken en zwarte thee onttrekken water aan je lichaamscellen. Als je het al drinkt, drink er dan altijd water bij.
 4. Gebruik kruiden en supplementen ter ondersteuning van je weerstand. RIES biedt het voedingssupplement RIES Viral Vital, speciaal ontwikkeld om de weerstand van je luchtwegen te verhogen als je last hebt van virale luchtweginfecties. De kruidenformule bestaat uit de beste geneeskrachtige kruiden (plantaardig) die preventief en geneeskrachtig kunnen werken bij virale luchtweginfecties doordat de weerstand van luchtwegen en longen wordt verhoogd. Hierdoor ben je beter in staat weerstand te bieden tegen virussen die de longen en luchtwegen infecteren.
 5. Zorg voor een gezonde darm. Eet regelmatig gefermenteerde producten rijk aan lactobacillen (zuurkool, gefermenteerde groenten, shoyu, tamari, tempeh, natto, miso, appelazijn, amandel- of kokosyoghurt, kombucha, waterkefir). Eet weinig zuivelproducten en soja zuivel en eet nu niet ineens  pro-biotica en Yakult. Hiermee verander je je darmflora, waardoor je weerstand eerst wat lager wordt.
 6. Vermijd het gebruik van suiker. Suiker verlaagt namelijk de weerstand en verzuurt je systeem, net als koolhydraten, pizza/pasta en brood. Goede alternatieven zijn spelt, zuurdesem, rogge, mihoen en oerhaver.
 7. Eet fruit. We weten allemaal wel dat suiker slecht voor je is, maar dan hebben we het over geraffineerde suikers. Helaas worden alle suikerbronnen vaak op één hoop gegooid, waardoor mensen denken dat ook fruitsuikers ongezond zijn, maar ze houden je juist jong, gezond en vitaal!  Er zijn zelfs wetenschappers die pleiten voor de naam ‘essentiële suikers’, omdat fruitsuikers cruciale rollen vervullen in je lichaam. Essentiële suikers helpen bijvoorbeeld om grotere moleculen te vormen, zogenaamde glycanen. Glycanen helpen je immuunsysteem om virussen en bacteriën onschadelijk te maken. Ze helpen bovendien om je brein, spieren, lever en nieren goed te laten functioneren.
 8. Denk aan je stofwisselingsprocessen. Eet geen rauwkost, maar veel soepen.
 9. Neem regelmatig een lauwe/handwarme douche. Dit ontspant en versterkt het immuunsysteem zolang het kouder dan 37 graden is. Dus douche niet koud!
 10. Zorg voor frisse lucht, ventileer je huis.
 11. Zorg voor voldoende slaap en rust. Vitaliteit zorgt namelijk voor meer weerstand, hogere weerbaarheid en sneller herstel. Heb jij last van fysieke vermoeidheid en wil je hulp om je fit en vitaal te voelen? Probeer dan eens RIES Herbal Vital met ginseng. Dit extract stimuleert de doorbloeding van de spieren en verbetert de opname van zuurstof.
 12. Koorts heeft een functie. Het stimuleert het immuunsysteem en helpt − door het verhogen van de lichaamstemperatuur virussen en bacteriën te doden. Gebruik dus alleen koortswerende middelen wanneer de malaise te groot wordt. Neem bij voorkeur paracetamol (tot 2-3 g/dag), aangezien NSAID’s (ibuprofen, diclofenac) mogelijk de kans op ernstige bijwerkingen tijdens een virale infectie vergroten. Granaatappel, kaki vruchten, kamille thee en (peper)muntthee zijn koortsverlagende producten. En nog een aanvullend advies. Je leest op internet veel over vitamine C. Dit is preventief heel goed omdat het witte bloedlichaampjes aanmaakt, maar het is af te raden op het moment dat je verhoging of koorts krijgt. Als je dan vitamine C blijft slikken creëer je de ideale leefomgeving voor het virus en word je zieker.
 13. Onderzoek heeft aangetoond dat emoties zoals dankbaarheid en vreugde het immuunsysteem positief beïnvloeden. Zoek redenen om dankbaar te zijn, kijk naar een comedy en richt focus je op kleine successen.
 14. Meditatie en relaxatie-oefeningen hebben een positief effect op het immuunsysteem, ze versterken het. Adem bijvoorbeeld 2 seconden in door je neus, houdt 2 seconden vast en adem door je neus 4 seconden uit. Doe dit driemaal daags 5 minuten.
 15. Geniet van deze weken van “verplichte rust”. Wij waren altijd gericht op de buitenwereld. Nu ontstaat er langzaam weer zelfreflectie en saamhorigheid.

Laat een reactie achter

Posted in