Categorieën

Thee trends in 2024

Thee trends in 2024

7 theerituelen uit verschillende culturen

7 theerituelen uit verschillende culturen

6 tips om je goede voornemens vol te houden

6 tips om je goede voornemens vol te houden

Wat is Traditionele Chinese Geneeskunde?

Wat is Traditionele Chinese Geneeskunde?

De relatie tussen organen en voedsel

De relatie tussen organen en voedsel

relax-cortisol-verlagen-tips-thee-drinken

10 tips om stresshormoon cortisol te verlagen: ‘stress less’

Heb jij ook het gevoel dat je nooit een moment rustig zit? Het kan zijn dat je te veel cortisol hebt: een stresshormoon dat vooral wordt getriggerd door stressvolle situaties. Als je lichaam stress ervaart, wordt er eerst adrenaline aangemaakt en vervolgens cortisol. In dit blog krijg je tien praktische tips om je cortisol omlaag te brengen. Wist je dat je met behulp van RIES Herbal Slim Tea je cortisol ook kunt verlagen?

 

 

Tip 1: Eet gezond


Ongezond eten functioneert als een stressfactor voor je lichaam. Het is dus belangrijk om op je voeding te letten. Heb je een te hoog cortisollevel? Dan zijn de volgende voedingsstoffen belangrijk: vitamine C, vitamine B5, foliumzuur, magnesium en (gezonde) omega 3-vetten.

 

Tip 2: Drink thee


Een van de betere tips bij verhoogde cortisolwaarden is om regelmatig een kop oolong thee te drinken. In oolong thee – het beste van zwarte en groene thee gecombineerd – zitten namelijk polyfenolen: een stof die helpt om cortisol te verlagen. Bij een onderzoek waarin de cortisolwaarden van theedrinkers met die van niet-theedrinkers werden vergeleken na een stressvolle situatie, bleek bij theedrinkers het cortisolgehalte gunstiger dan dat van de niet-theedrinkers.

 

Tip 3: Vermijd cafeïne en alcohol


Waar thee helpt om cortisol te verlagen, zijn andere populaire dranken minder geschikt. Cafeïne is in beperkte mate prima – maar drink je acht koppen koffie op een dag, dan kun je er vanuit gaan dat je lichaam daar gestrest van raakt. Beperk het dus bij voorkeur tot een paar kopjes per dag. Alcohol kan je beter helemaal vermijden; het veroorzaakt een urenlange stressreactie.

 

Tip 4: Vermijd snelle suikers


Ook snelle suikers zijn een afrader. Ze zorgen er namelijk voor dat je bloedsuikerspiegel omhoog schiet, wat een stressreactie veroorzaakt. Hetzelfde geldt overigens voor bewerkt zetmeel en andere snelle koolhydraten. Trage koolhydraten, zoals volkoren granen, peulvruchten, groenten en fruit, zijn juist wel goed voor je!

 

Tip 5: Beweeg genoeg…


Wanneer je in beweging bent, produceer je de hormonen endorfine en dopamine. Deze verminderen stress en verlagen dus het cortisolgehalte. Je hoeft niet per se flink te zweten in de sportschool om dit te bereiken; een paar keer per week een wandeling maken, kan al voor verbetering zorgen.

 

Tip 6: … maar niet te lang


Omgekeerd geldt ook: maak het niet te gek. Het is niet nodig om langer dan een uur in de sportschool te staan. Bij lange(re) trainingen loop je kans dat de belasting op je lichaam te groot wordt en ga je juist weer meer cortisol aanmaken. Het advies is dus: kort maar krachtig (productief) sporten.

 

 

Tip 7: Slaap voldoende


Een heel belangrijke tip om je cortisol te verlagen is om genoeg uren te slapen. Een tekort aan nachtrust is namelijk één van de grootste oorzaken van hormonale stress. Acht uur per dag is de aanbevolen hoeveelheid slaap. Let echter ook op de kwaliteit van je slaap.

 

Tip 8: Omarm fysieke intimiteit


Mensen zijn kuddedieren; we zijn maar wat graag in elkaars buurt. Bij lichamelijk contact maken we allerlei stofjes aan waar ons stressniveau snel van omlaag schiet. Geef dus eens wat vaker een massage of kruip dicht tegen elkaar aan op de bank. Zelfs een korte knuffel maakt al een verschil!

 

Tip 9: Doe ademhalingsoefeningen


Meditatie en ademhalingsoefeningen hebben nog steeds een zweverig imago. Ze kunnen je echter heel goed helpen om tot rust te komen. Het hoeft bovendien niet veel tijd te kosten: de meditatiemeester Davidji biedt bijvoorbeeld deze oefening van slechts 16 seconden. Ook in het leger wordt die methode gebruikt om snel te kalmeren.

 

Tip 10: Plan je rust in


Het is belangrijk om in het algemeen te zorgen voor weinig stress, bijvoorbeeld door ontspanningsmomenten in je agenda te reserveren. Als je dat niet doet, dan is de kans groot dat je vergeet om bewust te ontspannen. Blok dus regelmatig een uurtje om een boek te lezen of in bad te liggen bijvoorbeeld.

 

Wel of geen cortisol verlagende middelen nemen?


Online worden veel middeltjes aangeboden die snel je cortisol beloven te verlagen. Natuurlijk kan het geen kwaad om daar met mate gebruik van te maken, maar gebruik bij voorkeur geen supplementen om cortisol te onderdrukken. Symptoombestrijding is verstandiger; het is van belang dat je leert om dagelijks genoeg te ontspannen. Daar heb je op de langere termijn veel meer aan dan wanneer je constant middelen moet nemen om de stress weer uit je lichaam te krijgen.

 

Hoe ontspan jij? Tip ons!

 

Laat een reactie achter

Posted in