Gezonde voeding voor iedereen
Het verschilt van persoon tot persoon of het beter is veel of weinig van iets te eten, bijvoorbeeld koolhydraten. Maar er is ook voedsel dat voor iedereen gezond is, bijvoorbeeld:
- Granen zoals haver en rijst
- Groenten: algen, zeewier, kombu, nori, wakame
- Peulvruchten: alle boonsoorten
- Noten
- Vlees/vis: aal, ansjovis, baars, forel, garnaal, inktvis, kabeljauw, kaviaar, karper, krab, langoest, mossel, oester, schol, tonijn, zalm, zeekreeft, alle gerookte vissoorten
- Kruiden/specerijen: agar-agar, miso, sojasaus, zout
- Mineraalwater
- Sushi met kip, sushi met carpaccio, sushi met beef
- Kalkoen en rood vlees
- Gefermenteerde Griekse yoghurt
Matig met…
- Wees matig met suikers. Natuurlijke suikers zijn wel goed.
- Wees matig met tarwe. Zuurdesem of spelt zijn prima alternatieven.
- Wees matig met yoghurt. Gefermenteerde Griekse yoghurt is prima, bijvoorbeeld Griekse yoghurt van Demeter, Total of Puur Noord.
- Wees matig met alcohol.
Recept voor saladedressing
- 2 el rijstazijn
- Handvol blauwe bessen (of suikerarme jam/diksap)
- 1/2 tl geraspte citroenschil
- Een paar blaadjes basilicum in kleine stukjes
- Olijfolie
- Peper
- Paar blaadjes verse munt in kleine stukken
- Snufje zeezout
- Pijnboompitten
Overig
Verschillende groene bladsalades, bijvoorbeeld rucola, kropsla en ijsbergsla
Bereiding
Meng voor de dressing azijn, zout, basilicum, munt, olijfolie en citroenschil. Snij de bladsla en giet de dressing samen met de pijnboompitten en de blauwe bessen over de bladsalade.
Posted in Recepten