Categorieën

Thee trends in 2024

Thee trends in 2024

7 theerituelen uit verschillende culturen

7 theerituelen uit verschillende culturen

6 tips om je goede voornemens vol te houden

6 tips om je goede voornemens vol te houden

Wat is Traditionele Chinese Geneeskunde?

Wat is Traditionele Chinese Geneeskunde?

De relatie tussen organen en voedsel

De relatie tussen organen en voedsel

Tegenwoordig heb je voor heel veel verschillende onderwerpen/voorwerpen een speciale dag, denk aan ‘Nationale pannenkoekendag’ of ‘Fiets naar je werk-dag’. In dit blog lichten we Wereld Bamboedag uit.

Fijne Wereld Bamboedag!

Tegenwoordig heb je voor heel veel verschillende onderwerpen/voorwerpen een speciale dag, denk aan ‘Nationale pannenkoekendag’ of ‘Fiets naar je werk-dag’. In dit blog lichten we Wereld Bamboedag uit.

 

Waarom Wereld Bamboedag?


Sinds 2009 is het op 18 september Wereld Bamboe dag, uitgeroepen door de Thaise ‘Koninklijk Bos-stichting’. Deze dag is bedoeld om meer aandacht te vragen voor het nut van bamboe en het belang ervan in het ecosysteem. Om bamboe te preserveren is er zelfs een Wereld Bamboe-organisatie in het leven geroepen. Deze organisatie heeft als doel om bamboe te redden door meer bewustwording te creëren. En dat doen ze onder andere op deze dag, 18 september.

 

Sterke plant


Bamboe kan overleven onder extreme omstandigheden. Sommige soorten groeien van zeeniveau tot op 4.000 meter hoogte in de Andes en Himalaya, en sommige soorten zijn bestand tegen temperaturen onder -20°C. Ook bij extreme droogte of vochtigheid overleven de meeste bamboesoorten. 

Wist je dat bamboe de enige plant is die de straling van de atoombom in Hiroshima van 1945 overleefde? De extreme hitte vernietigde alle bomen en planten, met uitzondering van één bamboe bos. Het bos is inmiddels verwijderd, maar de halmen zijn bewaard gebleven in een museum in Hiroshima, Japan.

 

Andere voordelen van bamboe


  • Bij het oogsten van bamboe leeft de plant gewoon door, net als bij gras na het maaien
  • Bamboe is een natuurlijk “CO2 reservoir”, net als bomen en de oceaan. Het vormt een opslagplaats waar de CO2 wordt verzameld en bewaard. Dus hoe meer bamboe, hoe minder CO2 in onze atmosfeer. CO2 draagt bij aan de opwarming van de aarde, dus door meer bamboe te planten houden we onze ecosystemen meer in balans 
  • Bamboeplanten zorgen voor goed ecosysteem in de grond
  • Bamboe kan goed gebruik worden als vloer. Het is slijtvast, stevig en uitermate geschikt voor intensief gebruik. Een bamboevloer is ook zeer geschikt voor vloerverwarming door zijn resistentie tegen vocht en temperatuurschommelingen.

 

Positieve werking op de huid


Naast dat bamboe wordt gegeten door panda’s, het belangrijk is voor het ecosysteem en het gebruikt kan worden als duurzaam bouwmateriaal, heeft het ook een positieve werking op onze huid. Het RIES Herbal Skin kruidenextract met bamboe gaat huidveroudering tegen en zorgt voor een egale huid. Dankzij de verkoelende werking is bamboe ook ontstekingsremmend. Dit extract verbetert de kwaliteit van bindweefsel, stimuleert de aanmaak van collageen en voert afvalstoffen af. Bamboe is dus uitermate geschikt voor het aanpakken van huidproblemen zoals vroegtijdige huidveroudering, acne en eczeem. 

Dus wij zouden zeggen: neem vandaag op Wereld Bamboedag nog een kopje RIES Herbal Tea met bamboe-extract!

Een les die je kunt leren van bamboe


In de Oost-Aziatische schilderkunst is er zelfs een apart genre voor bamboeschilderingen. Het motief wordt gebruikt als symbool voor bescheidenheid, duurzaamheid, moed en uithoudingsvermogen. Waarom uithoudingsvermogen? Dat legt het volgende verhaaltje uit.

Het Joods Nieuwjaar naderde en een man vroeg zich af wat er het afgelopen jaar van zijn goede voornemens terecht was gekomen. Omdat hij niet veranderd was, was hij teleurgesteld. Weer was hij een jaar lang dezelfde persoon met precies dezelfde gebreken en dezelfde problemen. Hij begon zijn hoop te verliezen, daarom ging hij naar zijn rabbi.

De rabbi vroeg hem: ‘Weet jij hoe lang de reusachtige Chinese bamboe erover doet om zo hoog als een boom te worden? Gedurende het eerste jaar krijgt het minuscule plantje water en mest en er gebeurt niets. Een heel jaar lang niet. Het jaar daarop gebeurt er nog steeds niets. En het jaar daarna ook niet. Net als het jaar daarna. Maar in het vijfde jaar schiet de bamboe de lucht in en groeit hij in 6 weken tot een plant van 25 meter.’ ‘Weet jij’, vroeg de rabbi, ‘Hoe lang de bamboe erover gedaan heeft om zo hoog te worden?’ ‘6 Weken’, antwoordde de man. ‘Nee’, zei de rabbi. ‘De bamboe heeft er 5 jaar over gedaan. Als de boer op een bepaald ogenblik in die 5 jaar ermee gestopt was om dat kleine plantje water en mest te geven, dan was het doodgegaan. Wat gebeurde er al die jaren? Onder de grond groeide een enorm netwerk van wortels dat het mogelijk maakte dat de bamboe zo snel kon groeien. Groei vereist geduld en volharding. Iedere druppel water zorgt voor een verschil. Elke stap zorgt voor een effect. Je ziet de verandering niet meteen, maar de groei is wel bezig. Door met toewijding en motivatie aan je doelen te werken, bereik je de ontplooiing waarnaar je streeft.’

Posted in