Internationale Dag van de Thee
Thee wordt in meer dan 35 landen geproduceerd en slechts vier landen zijn verantwoordelijk voor driekwart van de mondiale productie: China, India, Sri Lanka en Kenia. Meer dan de helft van alle thee groeit in China en India.
15 december is de Internationale Dag van de Thee. Het doel van deze dag is om wereldwijd aandacht te vragen (van zowel burgers als overheden) voor de impact van de wereldwijde theehandel op arbeiders en telers in de thee-industrie. Ook is er extra aandacht voor prijsondersteuning en eerlijke handel. Dit sluit aan bij de missie van RIES Herbal Tea om Fairtrade thee te produceren en een zo groot mogelijke bijdrage te leveren aan de minderheidsgroepering in het Chinese gebied waar RIES de thee produceert.
Slechte werkomstandigheden
In sommige landen en op sommige plantages werken theeplukkers onder slechte omstandigheden. Ze wonen vaak op de plantages, waar basale voorzieningen als schoon water, riolering en elektriciteit vaak ontbreken. De plukkers werken vele uren op een dag, maar ze ontvangen weinig loon. Hierdoor is het voor hen erg moeilijk om uit de armoede te komen. De arbeidsomstandigheden voor vaste arbeiders zijn wel verbeterd, maar er worden dan relatief meer flexwerkers ingehuurd (tijdelijke arbeidskrachten krijgen vaak geen toereikende vergoeding voor overuren). Vakbonden bestaan niet of hebben nauwelijks invloed. De thee-industrie heeft ook nog eens te maken met stijgende productiekosten en dalende theeprijzen. Dit zet de arbeidsomstandigheden verder onder druk. Bovendien blijft meer dan driekwart van de verkoopprijs van de thee achter bij de detailhandel en het theemerk.
Impact op het milieu
Thee is een bekende monocultuur, wat betekent dat op hetzelfde stuk grond altijd hetzelfde gewas wordt verbouwd. Een nadeel van een monocultuur is dat de bodemvruchtbaarheid eenzijdig wordt uitgeput als er niet bemest wordt. Daarnaast kunnen plantenziekten zich makkelijker ontwikkelen in het gewas, waardoor meer gewasbeschermingsmiddelen moeten worden ingezet. Het gebruik van pesticiden is uiteraard niet goed, voor mens noch voor het milieu. Theeplukkers zijn niet altijd beschermd wanneer ze pesticiden gebruiken en consumenten kunnen ziek worden als ze te veel slechte stoffen binnen krijgen.
In 2012 zorgde de FAO Intergovernmental Group (IGG) on Tea voor een overeenkomst waarin voor iedereen dezelfde pesticidenormen werden vastgelegd. Dit maakte de theeproductie veiliger voor theeplukkers en de consument. Maar het kan nog steeds beter.
Werkwijze van RIES Herbal Tea: de boer helpen
Het productieproces van de Herbal Tea van RIES hebben we geheel in eigen hand. Het wordt geproduceerd in een van de beste theegebieden in de prachtige provincie Guangxi in Zuid-China. Thee oogsten we bij RIES met de hand.
RIES Herbal Tea vindt het belangrijk om de boer te helpen. Daarom ondersteunen we de lokale boer door een stuk land te pachten inclusief zijn arbeid, waardoor de boer een vast inkomen heeft. Daarnaast is de eerste pluk (de witte thee) voor de boer zelf. Deze thee heeft de hoogste medicinale werking, waardoor de boer er het meeste aan verdient. Voor 100 gram thee van de eerste pluk kan hij wel 80 euro vragen. Ook het afvalblad is voor de boer zelf (wat onder andere naar de supermarkten gaat). Zo levert zijn oogst het maximale rendement op.
Met RIES oolongthee willen we:
- Fairtrade thee produceren. We willen een zo groot mogelijke bijdrage leveren aan de minderheidsgroepering in het Chinese gebied waar we de thee produceren.
- Betaalbare, hoogwaardige producten bieden. Balans en vitaliteit voor iedereen!
- Thee aanbieden die je het hele jaar door kunt drinken en die prettig is voor de maag. Daardoor heb je geen last van neveneffecten zoals bij groene en zwarte thee.
Ben je benieuwd naar onze oolongthee? Bezoek dan onze website en webshop.
Schenking aan de voedselbank
Naast het helpen van de lokale boeren China willen we dus ook een hoogwaardig thee aanbieden en mensen kennis laten maken met echte thee. RIES Herbal Tea is betaalbaar, maar niet voor iedereen in onze samenleving. Om ook deze mensen kennis te laten maken met de gezonde effecten van thee, hebben we in 2021 een mooie actie opgezet. Voor iedere verkochte RIES koker met basisthee of navulverpakking die in december en januari werd gekocht, schonken we een verpakking aan de voedselbank. Zo ondersteunen we niet alleen de lokale theeboeren in China, maar maken we ook gezonde thee toegankelijk voor een grotere groep Nederlanders voor wie dat niet vanzelfsprekend is.