Categorieën

Thee trends in 2024

Thee trends in 2024

7 theerituelen uit verschillende culturen

7 theerituelen uit verschillende culturen

6 tips om je goede voornemens vol te houden

6 tips om je goede voornemens vol te houden

Wat is Traditionele Chinese Geneeskunde?

Wat is Traditionele Chinese Geneeskunde?

De relatie tussen organen en voedsel

De relatie tussen organen en voedsel

Het belang van een goede ademhaling

Het belang van een goede ademhaling

We doen het ons hele leven lang, duizenden keren per dag: ademhalen. We doen het meestal in een structuur die bij ons past, maar we doen het alleen niet altijd even goed. Zeker niet in stressvolle tijden. En dat terwijl we veel belang hebben bij een goede ademhaling: het brengt ons namelijk mentaal en fysiek in balans. Chinezen zeggen dat de longen en luchtwegen de brug maken tussen de buitenwereld en je eigen innerlijke wereld.

Zuurstof van groot belang


Als we ademen, nemen we zuurstof op uit de lucht. De zuurstof komt door je neus of mond via je luchtpijp in je longen. Via de longen gaat het je bloed in. Via de bloedcirculatie komt het overal in je lijf: van je hersenen tot je spieren en organen. Die zuurstof speelt bij alle lichaamsprocessen een rol. Zonder zuurstof zouden de cellen geen eiwitten, koolhydraten en vetten kunnen verbranden. 

Oorzaak van slechte ademhaling


Stress die je ervaart door de buitenwereld (werk, relaties, etc.) is vaak de boosdoener van verkeerde ademhaling. Als je gespannen bent trek je de schouders op, waardoor er minder ruimte is in de borstkas. Daardoor ga je hoger, sneller en oppervlakkiger ademen en krijg je nek- en schouderklachten. Als je hoog en oppervlakkig ademhaalt, komt er minder bloed in aanraking met de inademingslucht, waardoor er minder zuurstof kan worden opgenomen. Als er bovendien sprake is van hyperventilatie − een te hoge ademfrequentie − verlies je te veel koolzuurgas. 

Koolzuurgas


Als je uitademt zit door o.a. koolzuurgas in. Koolzuur is een afvalpro­duct dat ontstaat als het lichaam energie verbruikt. Koolzuurgas is ook nodig voor allerlei processen in het lichaam: het speelt onder andere een rol bij de doorbloeding en bij de normalisering van de zuurgraad van het bloed. Als je veel koolzuurgas verliest, kan de zuurgraad van het bloed buiten de normale waarden vallen. De juiste zuurgraad (pH-waarde) van het bloed is essentieel, want alleen dan kan het lichaam optimaal functioneren. Meestal herstelt de pH-waarde vanzelf, maar bij chronische stress kan de zuurgraad te hoog blijven: je ademt te veel koolzuur uit.

Als de zuurgraad niet herstelt en te hoog blijft, kunnen lichaamsprocessen verstoord raken. Dat kan zich uiten in verschillende klachten: tintelingen, duizeligheid of oververmoeidheid. Een slechte ademhaling beïnvloedt de stofwisseling dus op een negatieve manier.

Uitademen net zo belangrijk als inademen


Veel mensen denken dat de inademing het belangrijkst is: als we maar genoeg zuurstof binnen krijgen, zitten we goed. Maar de uitademing is net zo belangrijk. Die reguleert zoals gezegd mede de zuurgraad van het bloed. Tijdens de inademing gaat er koolzuur uit het bloed naar je longen. Als je uitademing langer is dan je inademing, wordt de koolzuurwaarde in je longen gelijk aan de koolzuurwaarde in je bloed. Op die manier normaliseer je de zuurgraad. 

Theeadvies


De ademhaling is een interactie tussen de inademing en uitademing. Dus het theeadvies voor een optimale ademhaling is ginseng + gember in combinatie met Oolong thee. Heb je problemen met je inademing? Dan kun je het beste ginseng nemen. Heb je problemen met je uitademing? Dan kun je het beste gember nemen. 

Ademhalingsoefening


Bij een goede ademhaling is de uitademing dus iets langer dan de inademing. Als dit niet het geval is, kun je een ademhalingsoefening doen om je uitademing langer te laten duren.
Je ademt bijvoorbeeld twee tellen in, je houdt je ademhaling twee tellen vast en je ademt vier tellen uit. Of vier tellen in, vier tellen vast en acht uit.

Goede ademhaling


Een slechte ademhaling kan lichaamsprocessen verstoren. Door dagelijks ademhalingsoefeningen te doen train je de ademhalingsspieren. Daardoor ben je in staat beter en langer uit te ademen, wat de zuurgraad van het bloed ten goede komt. Je kunt er je hartslag mee omlaag brengen en bij angst helpt het om rustig te worden.

Een goede ademhaling hangt van vele factoren af, zoals je gemoedstoestand en je fysieke inspanning. Als je rustig op de bank zit, heb je in principe genoeg aan zes ademhalingen per minuut. Tijdens een vlotte wandeling adem je tien tot zestien keer per minuut en als je gaat hardlopen kan dat, afhankelijk van de intensiteit, oplopen tot wel veertig of zelfs zestig keer. Maar het gaat er dus vooral om dat je uitademing langer is dan je inademing. Chinezen zeggen: de neus hoort bij de ademhaling en de mond bij de spijsvertering. Dus zowel de in- als uitademing gaat via de neus.

Laat een reactie achter





Posted in