Productie oolongthee: van oxideren tot consumeren
Ben je benieuwd hoe het productieproces van RIES Herbal Tea in z’n werk gaat? Dat komt goed uit, want we leggen het stap voor stap uit in dit blog!
Oxi-watte?
Oxideren betekent ‘reageren met zuurstof’, en is eigenlijk een afbraakproces. Dit proces zorgt er bijvoorbeeld voor dat je auto of fiets roest en heeft ook een aantal gewenste, positieve gevolgen (zoals bij de productie van thee)! Bepaalde bestanddelen van thee reageren namelijk met zuurstof, wat een chemische reactie in gang zet. Bij thee wordt ook fermenteren toegepast. Het verschil is dat daar micro-organismen bij nodig zijn om de chemische reactie in gang te zetten. De termen worden vaak door elkaar heen gebruikt.
Om schade door oxidatie te voorkomen, heeft een auto een laklaag en heeft thee een blad. Bij het plukken van de thee wordt het blad licht beschadigd, waardoor er enzymen en gezonde polyfenolen met antioxidantwerking (bijvoorbeeld tannine) vrijkomen en het oxideren begint. Door deze bladeren vervolgens te verwelken (verflensen) in de zon, worden de enzymen geneutraliseerd en stopt het oxidatieproces. Bij het maken van oolongthee wordt het oxidatieproces halverwege gestopt, na 20% – 80% – afhankelijk van het soort thee dat je wil produceren. Hierdoor is oolongthee de meest variabele thee wat betreft geur en smaak; je kan er allerlei kanten mee op!
Productieproces van RIES oolongthee
Oolong is een theespecialiteit die zijn oorsprong vindt in China. Oolong komt uit het grensgebied tussen de provincies Guangxi en Yunnan en is licht geoxideerd. Het uiterlijk is mooi lentegroen met grote, strak opgerolde bladeren. RIES Herbal Tea komt van een terrasvorming en ligt in een heuvelachtig gebied ter hoogte van ongeveer 600 meter boven zeeniveau. De gemiddelde temperatuur ligt er tussen de 15 en 24°C. Door dit warme klimaat kan onze oolongthee bijna het gehele jaar – tussen maart en december – worden geproduceerd. Er wordt vier (en soms zelfs vijf) keer per jaar geoogst. Maar hoe wordt onze oolongthee vervolgens geproduceerd?
Stap 1: Met de hand plukken
Als een theestruik vier jaar oud is, kan er voor het eerst worden geoogst. Onze oolongthee wordt met de hand geplukt. De thee is natuurlijk en gegarandeerd van de tweede pluk van theebladeren. Thee wordt meestal in vier tranches geplukt. De eerste blaadjes bevatten de meeste energie en zijn van topkwaliteit. De eerste pluk is daarom erg prijzig, denk aan 80 euro per ons. De tweede pluk is ook van zeer goede kwaliteit. Omdat wij deze productie in eigen hand houden, kunnen we de prijs van de tweede pluk laag houden. De meeste thee in zakjes uit de supermarkt wordt gemaakt van het afvalblad. Dat is thee met de minste kwaliteit: thee waar nauwelijks nog energie in zit. De smaak is stukken minder en daarom wordt er vaak een (chemisch) smaakje aan toegevoegd.
Stap 2: Verflensen
Na het plukken volgt het verwelken (verflensen) van het blad door het in de zon te leggen. Het verwelken duurt zo’n 2 tot 8 uur. Tijdens het verwelkproces verliezen theeblaadjes ruim 30% van hun vocht.
Stap 3: Kneuzen
Om het oxidatieproces op gang te brengen – en om ervoor te zorgen dat de theebladeren (nog meer) vocht verliezen – worden de theebladeren gekneusd. Door de bladeren in manden te stoppen en deze rustig heen en weer te schudden, kneuzen de bladranden.
Stap 4: Oxideren
Door het kneuzen komt in de bladranden het oxidatieproces op gang; ze reageren met zuurstof. De theebladeren worden daardoor donkerbruin van kleur. Door de korte oxidatie valt oolongthee tussen groene en zwarte thee in.
Stap 5: Verhitten
Om het oxidatieproces te stoppen, worden de theebladeren verhit. Hierdoor verdampt het aanwezige vocht. Bij de productie van RIES Herbal Tea worden de bladeren verhit in een wok, waarna ze worden gedroogd.
Stap 6: De perfecte vorm
Na het verhitten en drogen wordt de thee in een doek gewikkeld en herhaaldelijk (20 à 30 keer) gerold, zodat de unieke vorm ontstaat en er eventueel nog wat extra vocht wordt verwijderd.
Stap 7: Drogen
Om het resterende vocht te verwijderen, verdere oxidatie te stoppen én een stabiele kwaliteit te waarborgen, wordt RIES Herbal Tea nog een laatste keer gedroogd. Dit proces zorgt voor de typische (zachte) smaak van oolongthee.
Nu je precies weet met hoeveel zorg jouw oolongthee geproduceerd wordt, smaakt hij vast nog lekkerder!