Karamel-zeezout cheesecake
Dit recept past perfect binnen de karamel-zeezouttrend!
Ingrediënten:
Cheesecake
• 200 gr Marie Biscuits
• 100 gr gezouten roomboter
• 125 gr crème fraîche
• 600 gr MonChou
• 175 gr witte basterdsuiker
• 3 eieren
• 2 el tarwebloem
• 1 tl kaneel
• 1 tl vanille extract
Topping
• 260 witte basterdsuiker
• 70 gr boter
• 150 ml slagroom
• Gemalen zeezout uit de zoutmolen
Overige benodigdheden:
• Foodprocessor (het verschil tussen een foodprocessor en een keukenmixer uitgelegd)
• Mixer
• Beslagkom
• Twee sauspannetjes
• Springvorm Ø 24 cm
• Bakpapier
Benodigde tijd: circa 0,5 uur voorbereiden, daarna 1,75 uur in de oven en dan nog eens 0,5 uur ‘afkoelen’ in de oven.
Bereiding van de cheesecake:
Verwarm de oven voor op 150 ℃ (hetelucht).
Cheesecake
Bekleed de springvorm met bakpapier. Verkruimel de biscuits in de foodprocessor. Smelt daarna de roomboter in een pannetje en meng dit met de verkruimelde biscuits. Doe dit mengsel in de springvorm, verdeel het goed over de bodem en druk het aan met de achterkant van een lepel. Doe de springvorm in de koelkast zodat de bodem goed hard wordt.
Doe kaneel, vanille extract, MonChou, tarwebloem, witte basterdsuiker, eieren en crème fraîche in een beslagkom en mix dit met de mixer tot een egale massa. Haal vervolgens de springvorm uit de koelkast en giet het mengsel bovenop de bodem. Bak dit circa 105 minuten in het midden van de oven af. De cake is klaar als het midden nog een beetje vloeibaar is (en meebeweegt als je de springvorm voorzichtig heen en weer beweegt). Zet de oven uit en laat de cake vervolgens 30 minuten staan in de oven die langzaam afkoelt.
Let op: als je de cake direct uit de oven haalt, is de kans groot dat hij inzakt.
Topping
Doe suiker in een sauspannetje. Verwarm dit op middelhoog vuur en roer tot de suiker gesmolten is (de suiker zal eerst klonteren voordat het helemaal smelt). Stop met roeren als de suiker helemaal gesmolten is, na ongeveer 10 minuten. Laat de suiker zachtjes koken totdat het donkerder van kleur wordt (dit kan snel te hard gaan, dus houd het suikermengsel goed in de gaten). Haal de pan direct van het vuur zodra de suiker verkleurt, voeg boter toe en roer dit goed door elkaar totdat de boter is opgenomen. Voeg dan langzaam de slagroom toe aan het mengsel en roer totdat dit goed is opgenomen.
Haal de cheesecake uit de oven en verwijder de springvorm. Giet de karamelsaus over de cheesecake en top dit naar smaak af met (grof) zeezout uit de molen.
Bijpassende thee:
Bij een stuk cheesecake adviseren wij oolongthee met het kruid ginseng: RIES Herbal Vital.
Heb jij zelf nog goede tips om het inzakken van een cheesecake te voorkomen? Deel ze met ons in de comments!