7 eettips om snel beter te worden bij griep
De griepprik zit er weer aan te komen. Hij is gratis voor ouderen en mensen met een chronische ziekte, maar kost de overheid jaarlijks 55 miljoen euro. Volgens het RIVM, dat verantwoordelijk is voor de vaccinatiecampagne, beschermt de prik tegen de ernstige gevolgen van influenza. Maar klopt dat eigenlijk wel? Hoe effectief is het vaccin? Griepdeskundigen uiten daarover hun twijfels in deze aflevering van Zembla. Denk goed na voordat je de griepprik accepteert, want er is ook genoeg dat je zelf kunt doen om je weerstand te verhogen en van je griep af te komen.
Snel weer beter
De R zit alweer een tijdje in de maand. Vroeger kon je in deze maanden lastig aan vers fruit en groente komen, waardoor mensen te weinig vitamine C binnenkregen. Dit leidde weer tot een slechtere weerstand, waardoor ze vatbaarder waren voor infecties en sneller ziek werden. Tegenwoordig hebben we in deze maanden voldoende fruits en groenten, maar het is nog steeds verstandig om je weerstand een extra boost te geven omdat we vatbaarder zijn voor virussen. Je kunt zelf van alles doen om je weerstand te verhogen, denk voldoende fruit en groenten eten, gevarieerd eten, voldoende bewegen, voldoende slaap en je handen regelmatig wassen.
Fit blijven in de herfst en winter
Ben je toch flink verkouden geworden of geveld door de griep? Dan zul je het uit moeten zieken, maar snel beter worden heb je ook zélf in de hand. Letterlijk: want het begint al bij wat je eet. Misschien drink je al koppen kippensoep, gemberthee of zelfs RIES Herbal Tea met Immune kruidenextract (gember, is fijn in de winter) en het Vital kruidenextract (ginseng, goed in de herfst). Dat is zeker een goed plan als je ziek bent. Wat je ook al een heel eind op weg helpt, is weten wat je beter niet kunt eten als je je niet goed voelt. Sterker nog: déze voedingsmiddelen kunnen je verkoudheid of griep alleen maar erger maken…
1. Snacks met suiker
Suiker kan ontstekingen in je lichaam veroorzaken en verzwakt je witte bloedcellen. En juist die witte bloedcellen zijn belangrijk bij het bestrijden van ontstekingen. Je bent ziek en wilt jezelf daarom misschien trakteren op comfortfood zoals chocola, koekjes en snoep, maar dit kun je dus beter niet doen. Ook dranken met toegevoegde suikers kun je beter laten staan.
2. Suikervrij snoep
Er zit dan misschien geen suiker in, maar suikervrije snoepjes of kauwgom kunnen de suikervervanger sorbitol bevatten, die ook buikklachten op kan leveren. Sorbitol verteer je niet, en daardoor krijgen sommige mensen er zelfs diarree van. Door diarree raak je weer uitgedroogd, en als je ziek bent is dat het laatste wat je wilt! Kunstmatige zoetstoffen kunnen ook hoofdpijn veroorzaken. Wil je iets zoets binnenkrijgen voor bijvoorbeeld een pijnlijke keel? Ga dan voor hoestdrop dat met honing gezoet is, waar dus géén sorbitol in zit. Een goed alternatief is een peer. Peer werkt goed wanneer de klachten nog erger worden, vooral bij keelpijn en droge hoest. Schil een peer, doe deze samen met een eetlepel honing in een staafmixer en mix dit tot puree. Zelfs kinderen zijn er dol op en het werkt beter dan een hoestsiroop!
3. Geraffineerde koolhydraten
Geraffineerde koolhydraten worden door je lichaam snel omgezet in suiker, waardoor je bloedsuikerspiegel net zoveel stijgt als wanneer je drank en snacks met toegevoegde suikers drinkt/eet. En zoals net uitgelegd, zijn die een aanslag op je witte bloedcellen. Eet dus als je ziek bent liever geen wit brood, witte rijst, pasta, snoep en ontbijtgranen zoals cruesli. Ga liever voor ongeraffineerde (onbewerkte) koolhydraten zoals fruit, groenten, peulvruchten, volle rijst, volle pasta, haver, gierst en quinoa. Deze worden langzamer verteerd, zodat je lichaam alle tijd heeft om de vitaminen eruit op te nemen én zodat je bloedsuikerspiegel niet door het plafond gaat.
4. Geen alcohol
Net als suiker kan alcohol ontstekingen in je lichaam veroorzaken en verzwakt het de witte bloedcellen. Daar bovenop droogt alcohol je ook nog eens uit, terwijl gehydrateerd blijven juist zo belangrijk is als je ziek bent. De membranen in je neusholten krijgen een virus namelijk sneller weg als ze vochtig zijn. En als je te weinig vocht in je lichaam hebt kan je spierpijn ook nog eens erger worden, plús de alcohol slaat dubbel zo hard aan in een uitgedroogd lichaam. Ga liever voor water en (gember)thee.
5. Pittig eten
Misschien moet je hier niet aan denken als je keel pijn doet, maar pittig eten kan wél je verstopte neusholten wat openen. Heb je buikgriep? Laat de pittige gerechten dan staan! Als je buik al van streek is, maak je het met bijvoorbeeld sambal alleen maar erger. Ga liever voor etenswaren die je maag goed binnenhoudt, zoals bananen, appelmoes en gember.
6. Citrusvruchten
Ben je ‘alleen’ verkouden en heb je misschien een beetje koorts? Dan is het slim om sinaasappelsap te drinken of sinaasappels te eten – vanwege de vitamine C en de energetische oudheid van de sinaasappel – zolang er maar geen toegevoegde suikers in zitten. Maar als je buikgriep hebt en misselijk bent kun je citrusvruchten zoals sinaasappels, grapefruits en citroenen en het sap daarvan beter links laten liggen. Ze kunnen namelijk je maag irriteren.
7. Vet eten
Jezelf op junkfood trakteren omdat je snotterend op de bank zit? Geen goed plan. (Te veel) vet eten tast je immuunsysteem aan. Ook is vet eten moeilijker te verteren, dus het is zeker geen goed plan als je buikgriep hebt.
[…] je toch gevloerd door de griep? Ontdek in dit blog 7 tips om snel beter te worden. Meerdere RIES Herbal kruidenextracten zijn erg geschikt voor […]